Koncepce českého e-zdravotnictví je hotová, lékařům se ale nelíbí

e-zdravotnictví v praxi

e-zdravotnictví v praxi Zdroj: ctk

Plošné zavádění elektronických služeb do veřejného zdravotnictví čeká již jen na podpis ministra, naráží ale na nedůvěru lékařů.

Stát chce podporovat léčbu na dálku a vytvořit portál, kde se budou moci pacienti objednat k lékaři on-line. Ministerstvo zdravotnictví dokončuje obsáhlou Národní strategii elektronického zdravotnictví do roku 2020. Materiál o 136 stránkách je po letech příprav v připomínkovém řízení těsně před schválením.

Změny mají přijít prakticky hned. „První projekty jsou již připravovány do podoby projektových záměrů s cílem bezprostřední realizace po schválení strategie,“ uvádí mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha. Očekávané náklady známy nejsou.

První projekty jsou již připravovány do podoby projektových záměrů s cílem bezprostřední realizace po schválení strategie

Elektronizace má přinést kvalitnější a dostupnější péči a také větší efektivitu. „Elektronizace zdravotnictví přináší významné finanční úspory ve spotřebě léčiv, snižuje duplicitu vyšetření, napomáhá zkracovat délku pobytu pacientů v nemocnicích a snižuje frekvenci návštěv v ambulancích,“ píše se v národní strategii.

Ačkoli úředníci návrhy během příprav konzultovali s 25 dotčenými organizacemi a sdruženími, naráží materiál na nedůvěru lékařů. Koalice soukromých lékařů jej zcela odmítla. Naplnění strategie by podle jejího usnesení naopak snížilo kvalitu českého zdravotnictví a peníze by od péče o pacienty přesměrovalo do IT technologií. „Nemáme nic proti elektronizaci, pokud je smysluplná,“ zdůrazňuje mluvčí koalice a šéf České stomatologické komory Pavel Chrz.

"Nerealistické sny"

„Něco ze strategie jsou nerealistické sny, něco šílené myšlenky, něco dobré nápady,“ říká Zorjan Jojko ze Sdružení ambulantních specialistů. Vedení České lékařské komory se bude strategií zabývat na svém zářijovém zasedání. Její prezident Milan Kubek má pochybnosti přinejmenším o některých částech dokumentu. „Když se objeví slovo elektronické, bývá velký rozdíl mezi sny a realitou. Zatím vždy lékařům v souvislosti s elektronizací roste administrativa,“ uvádí Kubek. Lékařská komora již dříve odmítla povinné elektronické recepty.

Podle Vladimíra Přikryla, šéfa softwarové společnosti CompuGroup Medical, je nová koncepce lepší než ty předchozí, protože nemíní rušit již fungující služby. „Na každou takovou aktivitu se koukáme s mírným optimismem,“ říká Přikryl. Od roku 2009 je to již pátá koncepce českého e-zdravotnictví, žádná z předchozích nebyla převedena do praxe. V evropském srovnání tak české zdravotnictví z hlediska dostupnosti elektronických služeb propadá.

Národní strategie elektronického zdravotnictví
• Národní zdravotnický informační portál umožní na internetu vyhledat lékaře. Lékaři na portálu budou moci nabídnout on-line konzultace a objednávkový kalendář. Budou se zde objevovat odborné studie a informace o zdraví. Přes portál by se měl pacient dostat také k informacím zdravotní pojišťovny o tom, co stojí jeho léčba.

• Zdravotní dokumentaci má být jednodušší vést bezpapírově a její části sdílet. Pacienti by mohli udílet souhlasy s nahlížením do vlastní dokumentace, a případně získat přístup k záznamům svých blízkých.

• Elektronický recept má přinést více výhod než dosud, zejména přístup pacienta k záznamu o lécích, které užíval. Po pilotním ověření se mají léky začít předepisovat výhradně elektronicky. Vzniknout má i elektronická žádanka na vyšetření a elektronická neschopenka.

• Telemedicínské služby mají získat podporu. Týká se to videokonzultací s lékařem, aplikací pro léčbu na dálku, vzdálenou kontrolu údajů z kardiostimulátorů, elektronických tlakoměrů nebo glukometrů.