Tuhý: Migrační krize zvedla zájem lidí o práci u policie

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Policejní prezident Tomáš Tuhý Zdroj: ctk

Migrační krize povzbuzuje zájem českých mladých mužů a žen stát se policisty. Uvedl to policejní prezident Tomáš Tuhý s tím, že letos chce policie zvýšit stavy o 850 lidí. Nová tabulková místa jsou součástí již dříve zveřejněného plánu rozvoje činnosti policie. Nábor 850 lidí je rekordní za poslední roky.

„Obecně říkám, že v současnosti, kdy je Česká republika součástí problémů, které se týkají zejména ostatních států Evropy, tak zájem českých mužů a žen o práci v českých bezpečnostních sborech stoupá,“ uvedl Tuhý. Dodal, že v tom cítí „trochu vlastenectví, kdy čeští mladíci a dívky chtějí pomoci a přispět trochu při ochraně státu“.

Pro rok 2017 plánuje policie podle něj přijmout více než tisícovku policistů. „Takže celkem bychom chtěli, což je záměr, který prosazujeme společně s ministerstvem vnitra, aby do konce roku 2020 přibylo 4000 tabulkových míst,“ uvedl Tuhý. Dnes je v policii 40 200 míst. Už na konci loňského roku, při řešení migrační krize, vláda schválila nové tabulkové pozice na problematiku migrace a 140 nově vytvořených míst bylo reakcí na problémy kolem muničních skladů po výbuchu ve Vrběticích.

V Plzeňském kraji, který dnes Tuhý navštívil, ale i v ostatních krajích by se měly podle policejního prezidenta letos zvýšit počty o desítky tabulkových míst, v průměru kolem 50 na kraj. Každý region si je bude moci rozdělit podle priorit a problematik, které ho trápí. Kraje dostaly z centra analýzy o dopadech drogové kriminality, hospodářské trestné činnosti, terorismu i migrace.

Policie dále zvýšila o zhruba deset lidí stavy na odděleních v Plzeňském a Středočeském kraji v okolí bývalého vojenského prostoru Brdy, který byl od ledna zrušen. „Připravujeme program, při kterém se (policie) bude spolupodílet na asanaci prostředí,“ dodal Tuhý.