U Kolína havaroval bitevník L-159, pilot nepřežil

Místo nehody armádního bitevníku u obce Radovesnice I

Místo nehody armádního bitevníku u obce Radovesnice I Zdroj: ctk

U Kolína dnes v 17:24 během návratu z výcvikového letu havaroval český bitevní letoun Aero L-159 Alca. České televizi to potvrdil Generální štáb Armády ČR. Čtyřiatřicetiletého pilota letadla záchranáři našli v troskách stroje. Armáda až do vyšetření nehody uzemní všechny stroje tohoto typu.

Jak potvrdila mluvčí kolínské policie Věra Žídková, letoun spadl u obce Radovesnice I. na předměstí Kolína. Stroj startoval z čáslavské základny. „Pilot zahynul při nácviku techniky pilotáže v noci, když narazil do země. Zatím mám však příliš málo informací, abych vám řekl, za jakých podmínek k nehodě došlo,“ řekl deníku DNES velitel základny Petr Lanči.

Mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostrková pro ČTK uvedla, že L-159 spadla do pole. Svědek události na tísňové lince nahlásil, že slyšer ránu a uviděl záblesk.

Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla byl pilot v dobrém zdravotním stavu a měl nalétáno 1060 hodin, z toho polovinu na tomto typu letadla. „Letoun byl v dobrém technickém stavu, byl 30 hodin pro provedených pracích, měl nalétáno přes 800 hodin, byl to kvalitní a zalétaný letoun,“ řekl. O příčinách nehody odmítl spekulovat.

Místo nehody armádního bitevníku u obce Radovesnice IMísto nehody armádního bitevníku u obce Radovesnice I | ctkMísto nehody armádního bitevníku u obce Radovesnice I

Aero L-159 Alca má dosud za sebou dvě nehody. 24. února 2003 se jeden letou zřítil ve vojenském výcvikovém prostoru Jince u Příbrami. Také tehdy pilot při nehodě zemřel. Příčinou havárie byla jeho chyba, v příliš malé výšce prováděl riskantní manévr. Druhá nehoda se odehrála před dvěma lety, pilot tehdy nezvládl přistání na letišti v Náměšti nad Oslavou a jeho stroj vyjel z dráhy.

Podzvukový bitevní letoun Aero L-159 Alca poprvé vzlétl v roce 1997, česká armáda jej používá od roku 2003. Vojáci si objednali 72 letadel, používají ale jen asi třetinu strojů. Česko se pokouší přebytečné stroje dlouhodobě prodat, nedávno v inzerátu nabídla osm bitevníků.

2862498:normal690:true:trueL-159 na ilustračním snímku

Pět L-159 bylo součástí kontroverzního nákupu transportních letounu Casa, byly vyměněny za jedno ze čtyř nových letadel. Jednu dvoumístnou L-159 ale již výrobce Cas , koncern EADS, Česku vrátil jako kompenzaci za nedostatky na transportních letounech.

Ačkoli chtělo Aero Vodochody původně prodat až 200 bitevníků, Česko bylo po dlouhou dobu jediným zákazníkem. Až letos v říjnu o letadla projevil zájem Irák. Aero dodá 24 nových strojů, armáda se zbaví čtyř použitých.