Účet za letní bouře už přesáhl 300 milionů korun

Víkendové bouřky

Víkendové bouřky Zdroj: ctk

Pojišťovny sčítají škody po prudkých bouřkách, které se minulý týden prohnaly republikou. Největší hráči na trhu – Česká pojišťovna, Kooperativa a Allianz – zatím registrují přes sedm tisíc událostí za víc než 300 milionů korun. Další hlášení od poškozených klientů ale přibývají každým dnem, takže celkový účet za řádění živlů bude patrně daleko vyšší.

U České pojišťovny se dosud sešlo 3800 případů v hodnotě zhruba 160 milionů korun. Podle šéfa úseku likvidace občanského pojištění Radima Nekova hlásí klienti největší množství škod v souvislosti s krupobitím. „Ničilo budovy, auta a zahradní zařízení hlavně v okolí Příbrami. Mobilní technici z místa hlásili kroupy velké jako slepičí vejce,“ uvedl Nekov.

Podobné je to také u Kooperativy a Allianz, které nejčastěji likvidují zničené střechy po kroupách, ale i vichřici. „Krupobití také zasáhlo přes 600 vozidel. Další škody, například na elektrickém vedení, způsobily spadlé stromy,“ upřesnil mluvčí firmy Marek Vích. Allianz rovněž eviduje vytopené domy a garáže po lokálních záplavách.

Průměrnou výši jedné události pojišťovny odhadují na zhruba 50 tisíc korun. Bouře podle hlášení zákazníků nadělaly největší problémy ve středních i východních Čechách a na Vysočině. „Rozsahem škod je zatím přelom června a července závažnější než stejné období loňského roku, kdy bouře, krupobití a velká voda udeřily prakticky ve stejnou dobu,“ poznamenal Marek Vích z Kooperativy.