Účinkování českých fotbalistů na euru vyneslo téměř čtvrt miliardy

Utkání skupiny D mistrovství Evropy ve fotbale: ČR - Turecko

Utkání skupiny D mistrovství Evropy ve fotbale: ČR - Turecko Zdroj: ctk

Vyřazení ve skupině mistrovství Evropy vyneslo české fotbalové reprezentaci 8,5 milionu eur (zhruba 230 milionů korun). Osm milionů výběru trenéra Pavla Vrby zajistila samotná kvalifikace na šampionát ve Francii, další půlmilion dostal za jediný bod získaný po remíze s Chorvatskem.

Jde o 3,5 milionu eur méně, než fotbalisté vydělali postupem do čtvrtfinále na předchozím Euru v Polsku a Ukrajině. Hráči a realizační tým tehdy dostali 30 procent z výdělku po odečtení nákladů. Téměř 60 procent putovalo na konto FAČR, deset až patnáct procent pak do fondu mládeže a na charitativní účely. Podobný model rozdělení odměn by měl fungovat i letos.

Na mistrovství ve Francii se rozdávají vyšší prémie než před čtyřmi lety, kdy si vítěz turnaje mohl přijít maximálně na 23,5 milionu eur. Milionem je ohodnocena výhra v základní skupině, za remízu se dostává půl milionu. Za osmifinále se vyplácí 1,5 milionu, za čtvrtfinále 2,5 milionu a za semifinále čtyři miliony.

EURO 2016 - VEŠKERÉ INFORMACE NAJDETE ZDE


Vítěz šampionátu obdrží bonus osm milionů eur a poražený finalista pět milionů. Kdyby tedy mistr Evropy vyhrál všechny zápasy ve skupině, přišel by si celkem na 27 milionů eur (přes 729 milionů korun).

Český tým ve Francii prohrál 0:1 s obhájcem titulu Španělskem, poté remizoval 2:2 s Chorvatskem a v úterý podlehl v utkání o všechno 0:2 Turecku. S jedním bodem tak v tabulce skupiny obsadil poslední, čtvrté místo a turnaj pro něj skončil.