ÚOHS zrušil pokuty dvěma ministerstvům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a rezort vnitra nemusí zatím platit půlmilionové pokuty za provedení tendru na IT služby pro výplatu sociálních dávek. Petr Rafaj, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), dnes zrušil předchozí verdikt svého úřadu. Rafaj rozhodnul, že jeho podřízení se musí případem zabývat znovu od samého počátku.

Tím padly nejenom udělené sankce, ale i zákaz plnění dvou důležitých smluvních dodatků, kterými převedlo MPSV většinu IT služeb pro výplatu sociálních dávek od původního dodavatele - firmy OKsystem - na firmu Fujitsu Technology Solutions.

Rozhodnutí Rafaj odůvodnil tím, že se jeho podřízení dostatečně nevypořádali s otázkou, zda jeden ze žalobců, firma Student Agency, měla aktivní legitimaci k podání žaloby. Jinými slovy, zda byla vůbec oprávněná žalobu podat. „Jelikož úřad dospěl k závěru o aktivní legitimaci navrhovatele Student Agency nepřezkoumatelným způsobem, není ani možné přezkoumat správnost postupu úřadu,“ zdůvodnil Rafaj, proč nařídil nové projednání celého případu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí při uzavírání smlouvy s firmou Fujitsu Technology Solutions na IT služby na roky 2012 až 2014 využilo existující rámcovou smlouvu z dílny ministerstva vnitra. Tím zdůvodnilo, proč nevyhlásilo výběrové řízení. Postup u antimonopolního úřadu napadly společnosti Student Agency Radima Jančury a OKsystem, která do té doby jako jediná IT služby pro výplatu sociálních dávek pro MPSV dodávala.

„Jediným účelem vydaného rozhodnutí je prodloužení správního řízení. Pokud by předseda chtěl, mohl úvahy úřadu ve vztahu k aktivní legitimaci Student Agency sám doplnit. Pokud se tedy předseda úřadu Petr Rafaj nerozhodl, že návrh Student Agency v prvním stupni nově zamítne pro nedostatek legitimace, a skutečně by se domníval, že rozhodnutí je málo odůvodněno, mohl to sám napravit a argumentaci doplnit. Nelze to komentovat jinak, než že Rafaj jde na ruku Ministerstvu práce a sociálních věcí. Nutno říci, že jsme se za dobu, co jsem ve fondu a hovořím s různými lidmi na téma Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, resp. pana Rafaje, nesetkal s jediným kladným názorem na tuto osobu. Drtivá většina názorů se dá shrnout do několika slov: nekompetentní, nekonzistentní, absolutně nedostatečné manažerské schopnosti, sdělil deníku E15 Petr Soukenka z Nadačního fondu proti korupci.

V první instanci dal soud žalobcům za pravdu

Podle obou MPSV obešlo zákon o veřejných zakázkách, protože kontrakt s Fujitsu vysoko přesahoval možnosti rámcové smlouvy ministerstva vnitra. Smlouva měla zjednodušit státním úřadům uzavírání konkrétních smluv na dodávky IT systémy.

V prvoinstančním rozhodnutí dal ÚOHS žalobcům za pravdu. Obě ministerstva sankcionoval pokutami a zakázal platnost smluvních dodatků č. 5 a 6 ve lhůtě pěti měsíců od právní moci rozhodnutí. Čili další podíl firmy Fujitsu Technology Solutions na provozu IT systémů pro MPSV.

Proti prvoinstančnímu rozhodnutí se všechny sporné strany odvolaly. Student Agency se dožadovala, aby zákaz dodatků byl tvrdší a platil od samého počátku jejich uzavření. To by v praxi asi vedlo k tomu, že firma OKsystem se bude domáhat ušlých peněz.

Ministerstva naproti tomu zpochybnila aktivní legitimaci jak Student Agency, tak i firmy OKsystem. Kromě toho napadla způsob rozhodování úřadu, který měl k dispozici čtyři znalecké posudky, ale opřel se pouze o jediný, aniž by se s ostatními řádně vypořádal.

Jak dopadne spor, není nyní jasné. I kdyby konečný verdikt padnul před koncem roku, jeho účinnost velmi pravděpodobně přesáhne termín 1. ledna 2014. V té době již bude kontrakt mezi MPSV a Fujitsu Technology Solutions ukončen. Na provozování IT systémů pro výplatu sociálních dávek od příštího roku připravuje MPSV výběrové řízení. Do konce května měl rezort obdržet ekonomické, právní a odborné analýzy, jak dál. Soutěž zatím vyhlášena nebyla.

: