ÚOOZ čelí trestnímu oznámení kvůli kauze Nagyové

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) čelí trestnímu oznámení, které se vztahuje k aféře kolem zatčení a obvinění spolupracovnice expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové a dalších politiků. Kdo trestní oznámení podal, server nenapsal. Případ Nagyové se týká možného uplácení poslanců a nezákonného sledování lidí.

Věcí se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), uvedl server Týden.cz. Její mluvčí Radka Sandorová to odmítla komentovat. „Nemohu vám tyto informace ani potvrdit, ani vyvrátit,“ uvedla.

Mlčenlivý byl i Pavel Hanták, mluvčí týmu šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty. „Tuto informaci jsme již dříve zaregistrovali z veřejných zdrojů. Zda se zakládá na pravdě, či nikoli, se ale musíte ptát na GIBS, my se nemáme k čemu vyjadřovat,“ řekl.

Podnět se údajně týká zákroku z poloviny června. Tehdy kromě Nagyové v celách a ve vazbě skončili tři bývalí poslanci ODS, na jejichž hlasech závisela podpora daňového balíčku vlády, dále pak bývalí vysoce postavení vojenští zpravodajci, nikoli ale tzv. kmotři.

Zpochybňována je také relevance odposlechů, na jejichž základě byli policií dlouhodobě monitorováni vysoce postavení politici.

Nečas kvůli kauzám kolem Nagyové odstoupil z funkce předsedy vlády i z čela ODS. Podle policie sám figuruje v kauze údajné politické korupce. Do druhého případu - nelegálního sledování s využitím vojenských zpravodajců - podle dostupných informací zapojen není. Ve vazbě je v této dvojici případů nyní sedm z osmi obviněných.