Úřad loni našel jen malý zlomek vlastníků „ničích“ nemovitostí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: p. h. a. cz

Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se loni podařilo dohledat zhruba tisícovku majitelů nemovitostí, kteří o svém vlastnictví nevěděli. Je to asi o polovinu méně, než se povedlo v roce 2010. Vyplývá to z výroční zprávy úřadu za loňský rok.

Úřad hledá majitele nemovitostí, které sice jsou zapsané v katastru, ale vlastník u nich není uveden. Takových nemovitostí bez vlastníka jsou podle úřadu stovky tisíc. Od roku 2006 už úřad našel více než osm tisíc vlastníků.

Dohledaným majitelem je v polovině případů stát, dále jsou to občané, firmy a obce. Problém neznámého vlastníka je nejen překážkou pro nakládání s nemovitostmi, ale například i pro správní řízení týkající se sousedních nemovitostí. Jedná se třeba o případy, kdy majitel jednoho pozemku potřebuje podle zákona souhlas vlastníka sousedního pozemku, který ale v katastru není k nalezení.

Senát požádal před pěti lety vládu, aby problém nemovitostí bez vlastníka, někdy nazvaných „pozemky ničí“, komplexně řešila. Veřejný ochránce práv ale loni ve své zprávě za rok 2010 konstatoval, že problémy s pozemky bez majitele nebo s neznámým majitelem se stále nepodařilo vyřešit schválením změn potřebných zákonů.

Podle úřadu vyvolá problém legislativní řešení v novém občanském zákoníku a dalších navazujících právních předpisech, zejména katastrálním zákoně. Způsob řešení agendy by se tak měl změnit od roku 2014.