Úřady budou lidem sloužit, ne je okrádat o čas, slibují vláda i opozice

Budova Zeměměřičských a katastrálních úřadů v Praze

Budova Zeměměřičských a katastrálních úřadů v Praze Zdroj: Siebert Martin/Euro

Šéf STAN Vít Rakušan
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).
Katastrální úřad
Centrální katastrální úřad v Praze
5
Fotogalerie

Strany se předhánějí ve slibech, jak zlepší práci úřadů. S návrhy novel zákonů pro rychlejší a efektivnější fungování státu nyní přišlo hnutí Starostové a nezávislí. ANO a ČSSD ujišťují, že dotáhnou opatření z vládního projektu Digitální Česko. Elektronizaci státní správy mají v programech i ODS nebo Piráti.

„Žádný z našich dvanácti návrhů v sobě nemá politikum. Budu jednat se všemi předsedy parlamentních stran, včetně premiéra Andreje Babiše,“ uvedl šéf STAN Vít Rakušan.

Kabinet není úplně proti. Sadu opatření s názvem Stát má sloužit, ne překážet začátkem týdne projednal s neutrálním stanoviskem. 

Nejde o poměrně složitou reformu státní správy, kterou má Babišova sestava v programovém prohlášení, ale o jednoduché změny některých norem. STAN například navrhuje, aby úřady sdílely informace z katastrů nemovitostí a exekučních rejstříků. Dále chce zrychlit vydávání řidičských průkazů a zrušit takzvanou místní příslušnost, kvůli níž se musejí lidé pracující mimo domov nebo studenti dostavovat na úřady tam, kde trvale bydlí.

„V jedenadvacátém století je místní příslušnost přežitek. Z úřadů se stanou distributoři žádostí, které se budou podávat kdekoliv,“ přiblížil Rakušan.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) souhlasí, že dojíždění za úředníky připravuje řadu lidí o čas. „Všem nám jde o to, aby úřady fungovaly lépe. Musíme pracovat na principech digitalizace,“ řekla deníku E15.

„Až začne fungovat vysokorychlostní internet, budou se nejrůznější žádosti vyřizovat z domova,“ dodala s tím, že stejným způsobem se bude postupovat rovněž u stavebních povolení. „Ale v případě starších lidí, bude samozřejmě nadále možné obrátit se úřady,“ podotkla Dostálová s poukazem na nový stavební zákon, který připravuje.

O prosazení většího využívání internetu usiluje i šéfka státní pokladny Alena Schillerová (ANO). Její návrh na uzákonění on-line finančního úřadu před týdnem schválili v závěrečném kole poslanci. „Start portálu Moje daně plánujeme v prosinci. Celkově bude podpořena elektronická komunikace s úřady. Sníží se i daňové pokuty a úroky,“ uvedl Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva.

 

Kde se vládní a opoziční návrhy setkávají

- Česko pokryje cenově dostupný vysokorychlostní internet

- vznikne centrální portál státu, kde si lidé vyřídí vše potřebné

- jednotné inkasní místo pro všechny platby vyžádané státem

- jednodušší přístup k rejstříku trestů a evidenci hodnocení řidičů

- přes internet bude možné vyřídit mimo jiné i stavební povolení

- úřady budou sdílet informace, aby nebylo nutné obíhat podatelny

- zruší se takzvaná místní příslušnost kvůli zbytečnému cestování

- úřady budou posílat předvyplněné formuláře k dani z nemovitosti

- vyřízení žádostí o zrušení firmy se zkrátí z dvanácti měsíců na šest

- hospodářské výsledky obchodních korporací bude zveřejňovat stát