Úřady práce nestíhají, dostanou 700 úředníků navíc

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Úřadům práce přibyla agenda a z toho důvodu jde na vládu návrh, aby se počet úředníků zvýšil o 700. S ministrem práce a sociálních věcí Františkem Koníčkem se na tom dohodli ředitelé krajských úřadů.

Nyní úřady práce zaměstnávají přes 8100 lidí. V budoucnu chtějí připravit také důslednější kontroly při vyplácení příspěvků na bydlení a případně i převést peníze z méně úspěšných projektů EU na podporu nezaměstnaných při návratu na pracovní trh. Úřady práce se od loňska věnují nejen problematice zaměstnanosti, ale vyplácejí i dávky. Původní agendu tak plně nestíhají.

Pokud návrh, který má jít na vládu příští týden, projde, od září do konce roku chtějí úřady přijmout 319 nových lidí. Od ledna 2014 by se pak měli začít přijímat pracovníci, kteří nyní řeší pro úřady jednotlivé projekty externě. Koníček už dříve uvedl, že o peníze na úředníky a vybavení chce požádat vládu, konkrétní částku dnes ale úřed neuvedl. „Všichni zamíří primárně do regionů s nejvyšší nezaměstnaností. Podstatné je, že to budou lidé, kteří budou působit v terénu a zlepší komunikaci a informovanost zaměstnavatelů, samospráv a dalších složek trhu práce. V neposlední řadě budou pracovat i se samotnými uchazeči,“ uvedla generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková. Úřad práce spolu s ministerstvem chystá změny ve vyplácení příspěvků na bydlení. „Jeho podstatou je důraz na ještě účinnější kontrolní mechanismy, a to už v době, kdy úřad bude rozhodovat o přiznání dávky, vysvětlila Bílková.

Zástupci úřadu také mírní krizové scénáře, podle nichž by mohlo být na Ostravsku propuštěno až 12 tisíc lidí. „Jak ale vyplynulo z aktuálních informací, v tuto chvíli akciové společnosti OKK Koksovny ani EVRAZ Vítkovice Steel hromadné propouštění neplánují,“ sdělil úřad s tím, že situace je ale i nadále vážná a bude se o ní jednat v rámci tripartity.

Jana Havligerová: Fischer sbírá body. Za naše peníze