Úředníci ministerstva průmyslu měli způsobit miliardovou škodu. Policie navrhla podat obžalobu

Ministerstvo průmyslu

Ministerstvo průmyslu Zdroj: Blesk / Jan Jedlička

Policie navrhla obžalovat tři úředníky ministerstva průmyslu a obchodu v souvislosti s dohodou mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) o vytvoření záručního fondu v rámci Operačního programu Podnikání a inovace 2007-2013. Svým jednáním podle kriminalistů způsobili škodu zhruba 4,5 miliardy korun. 

Informoval o tom dnes mluvčí Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Stíhání úředníků ministerstva průmyslu zahájili kriminalisté NCOZ loni v září. Obvinění měli podle policie způsobit škodu České republice 2,72 miliardy korun a Evropské unii 1,83 miliardy korun. Úředníci jsou stíhání pro zločin porušení povinnosti při správě cizího majetku a zločin poškození finančních zájmů Evropské unie. Případ bude řešit Vrchní státní zastupitelství v Praze, dodal bez dalších podrobností Ibehej.

"Dva z obviněných již na MPO nepracují, třetí z nich byl po sdělení obvinění dle služebního zákona postaven mimo službu," napsal E15 tiskový mluvčí ministerstva František Kotrba. "Pracovali na pozicích ředitele sekce a ředitelů odboru."

Podnikatelské záruky v letech 2007 až 2010 přidělovala ČMZRB, v níž tehdy stát vlastnil dvoutřetinový podíl. Ve dvou programech Záruka a Progres využila na záruky 5,7 miliardy korun z evropského operačního programu Podnikání a inovace. Peníze na záruky ale ČMZRB dostala bez výběrového řízení, i když tehdy třetinu jejích akcií držely soukromé banky Česká spořitelna a Komerční banka. Tyto banky také nejčastěji garantované úvěry poskytovaly.

Chyby v poskytování záruk popsala kontrolní zpráva Bruselu z roku 2011. Po třech letech vyjednávání stát přijal pokutu 1,83 miliardy korun za program Záruka.