Úroveň úrokové sazby zůstane beze změny, informovala Česká národní banka

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia

ČNB
2
Fotogalerie

ankovní rada České národní banky dnes nechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,25 procenta. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman.

Úrokové sazby bankovní rada zvýšila na počátku srpna, poprvé od února 2008. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu na současnou úroveň. Ekonomové díky dobrému vývoji ekonomiky očekávají další zvýšení sazeb na listopadovém zasedání rady.

"Ačkoli to s dnešním výsledkem jednání bankovní rady nebylo zcela jednoznačné, nakonec převážil opatrnější přístup a bankovní rada své sazby nezměnila. Dle našeho názoru je však růst sazeb v letošním roce daný, a o jejích dalším růstu bankovní rada ČNB rozhodne na začátku listopadu," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Podle něj dnešní odložení růstu sazeb nebylo způsobeno obavami ohledně vývoje ekonomiky, ale spíše praktickými důvody. Na listopadovém jednání totiž bude mít bankovní rada k dispozici novou prognózu vývoje ekonomiky.

Koruna po oznámení ČNB bezprostředně zareagovala oslabením k 26,08 koruny za euro, upozornil hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Před oznámením rozhodnutí koruna krátce prolomila hranici 26 korun za euro.

Zasedání bankovní rady se zúčastnilo všech sedm členů. Tisková konference po jednání rady začne ve 14:15, kde guvernér ČNB Jiří Rusnok oznámí důvody dnešního rozhodnutí.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.