Útočníci zbili primátora Českých Budějovic Thomu, ten skončil v nemocnici

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma Zdroj: Marek Podhora/E15

Skupina lidí v neděli zaútočila na českobudějovického primátora Juraje Thomu (Občané pro Budějovice). Po verbálních útocích ho zbila tak, že Thoma skončil na ošetření v nemocnici. Nyní je v pracovní neschopnosti.

Incident se stal v neděli ráno v centru města v Biskupské ulici, napsal server iDnes.cz. Na místo útoku dorazila hlídka městských strážníků a následně i českobudějovičtí policisté. Podle serveru zadrželi dva muže ve věku 22 let, kteří skončili v policejní cele.

„Kriminalisté zjišťují další okolnosti a přesný průběh události,“ citoval iDnes jihočeskou policejní mluvčí Štěpánku Uhlířovou. Thoma zpravodajskému webu incident potvrdil a dnes chce k celé události vydat tiskové prohlášení.

„Věděli, na koho se vrhli. Nejdřív se totiž zeptali, zda jsem to opravdu já,“ dodal ještě primátor pro iDnes.cz.

Thoma vykonává funkci primátora ve druhém volebním období. Nejprve byl v čele města jako člen ODS, v červnu roku 2010 jej však českobudějovičtí občanští demokraté odvolali z postu primátora a Thoma stranu opustil.

Následně spoluzaložil hnutí Občané pro Budějovice (OPB), s nímž v říjnu 2010 vyhrál komunální volby. Do těch letošních povede opět jako lídr kandidátku OPB.