V Česku je největší rozdíl v zaměstnanosti mužů a žen z celé Evropy

ilustrační foto ženy v kanceláři

ilustrační foto ženy v kanceláři Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Největší rozdíly v zaměstnanosti mladých mužů a žen jsou z celé Evropy v Česku. Oproti sousednímu Německu je rozdíl více než trojnásobný. Do pětice regionů s nejvýraznějšími nerovnostmi u obyvatel mezi 25 až 34 lety se vedle čtyř českých zařadila pouze jedna řecká oblast. Uvedla to říjnová zpráva evropského statistického úřadu Eurostat. Vysvětlení je podle odborníků jasné: mateřství.

„Je to o to více alarmující, když si uvědomíme, že ženy dnes tvoří přes 60 % absolventek a absolventů vysokých škol,“ uvedla analytička organizace Fórum 50 % Veronika Šprincová. Češkám se po rodičovské často nedaří nastoupit na garantovaná místa.

Případně se do práce vrátí, ale místo si dlouho neudrží. „Rodičovská dovolená u nás patří mezi nejdelší v Evropě, a to v celosvětovém srovnání. Často navíc dochází k jejímu řetězení,“ vysvětlila projektová manažerka Gender Studies Lada Wichterlová. S léty v domácnosti přitom klesá kvalifikace žen a místo shání obtížněji.

Rozdíl v zaměstnanosti mužů a žen ve věku 25 - 34 let v roce 2014 podle regionůRozdíl v zaměstnanosti mužů a žen ve věku 25 - 34 let v roce 2014 podle regionů (zdroj Eurostat)Rozdíl v zaměstnanosti mužů a žen ve věku 25 - 34 let v roce 2014 podle regionů (zdroj Eurostat) | E15

Podle analytiků ale nelze opomíjet vysokou míru zaměstnanosti v Česku, a to i mezi ženami. „Míra zaměstnanosti mužů v Česku je na evropské poměry vysoká. V případě žen je míra zaměstnanosti na evropské poměry zhruba lehce nadprůměrná,“ připomněl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.