V Česku klesá kriminalita, trestných činů loni ubylo o 14 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

V Česku se loni meziročně snížila kriminalita o 14,2 procenta na 247 628 trestných činů a klesla tak druhý rok za sebou. Objasněnost případů vzrostla o necelé dvě procenta na 126 083 vyřešených případů, policisté tak ukončili přes polovinu kauz. Kriminalisté loni zajistili zločinecký majetek, peníze a výnosy z trestné činnosti za 6,2 miliardy korun.

Ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Michal Mazánek uvedl, že za loňské snížení kriminality může ekonomický růst, klesající nezaměstnanost nebo zlepšující se životní úroveň. Lidé podle něj také mají lépe zabezpečené objekty. Zlepšila se prý i práce policie po dřívějších odchodech nejzkušenějších kriminalistů.

Zároveň však upozornil na zhoršující se situaci, která se týká internetové kriminality a loni vzrostla o 15 procent. „Dorůstá nová generace pachatelů, kteří se více a více pohybují v kyberprostoru,“ uvedl Mazánek.

Podle něho je pro pachatele internetová kriminalita jednodušší, než kdyby dělali vloupání a pak složitě prodávali kradené věci. Nejčastěji se týká podvodů, porušování autorských práv nebo dětské pornografie.

Podle náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho loni klesla kriminalita ve všech krajích. Nejvíc ve Středočeském, Ústeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. „Pozitivní je i pokles kriminality na území Prahy,“ doplnil Laube.

Policie loni stíhala téměř 102 tisíc lidí, což je zhruba o 12 600 méně než v roce 2014

Policisté loni nejčastěji vyšetřovali majetkové trestné činy, kterých bylo přes 139 tisíc. Jejich počet meziročně klesl o 35 tisíc, loni se snížil počet krádeží i vloupání. Hospodářských trestných činů loni bylo 30 616 a násilných činů 15 669, proti roku 2014 to byl mírný pokles. Při kriminalitě loni vznikly škody za téměř 27 miliard korun, což je meziročně o necelé dvě miliardy méně.

V Česku se loni stalo 155 vražd, což byl meziroční pokles o pět případů. Nejvíce jich bylo na jihu Moravy, následovala Praha a Středočeský kraj. Počet nejbrutálnějších trestných činů byl loni nejnižší od roku 2000.

Tehdy se stalo 279 vražd. Z loňských případů zatím policisté nevyřešili 20 vražd. Podle Mazánka podobně jako v předchozích letech převažovaly vraždy motivované osobními vztahy nebo při potyčkách pod vlivem alkoholu či drog.

Policie loni stíhala téměř 102.000 lidí, což je zhruba o 12 600 méně než v roce 2014. Více než polovinu stíhaných tvořili recidivisté, kteří se zaměřují hlavně na majetkovou trestnou činnost. Podle Laubeho už se dostala situace do stavu jako před amnestií prezidenta Václava Klause v roce 2013, po které kriminalita v Česku vzrostla.

Mezi stíhanými bylo sedm tisíc cizinců

Mezi celkovým počtem stíhaných bylo loni 7264 cizinců, což je přes sedm procent. „Dovolím si konstatovat, že páchání trestné činnosti cizinci na našem území je zatím zcela pod kontrolou,“ zdůraznil Laube.

Podle Laubeho se chce letos policie zaměřit na kyberkriminalitu. Plánuje se dokončení speciálního útvaru na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Za další důležité oblasti pro letošní rok Laube označil řešení závažné hospodářské trestné činnosti, drogové kriminality, nelegálního hazardu či trestné činy páchané na seniorech. Policie podle něj chce být důrazná také na kontroly skladování a zpracování nebezpečných odpadů nebo při boji proti převaděčům uprchlíků.