V Evropě unikátní chrtí stadion za 350 milionů si v pražském Motole odbyl premiéru

Chrtí dostih

Chrtí dostih Zdroj: www.cgdf.cz

V Evropě unikátní dostihová dráha pro osm chrtích závodníků
Otevření Greyhoundu Park moderoval Vlasta Korec, který na otevření sportoviště přivítal spoustu celebrit, například Jana Přeučila, Evu Hruškovou, Pavla Šporcla, Gabrielu Gunčíkovou či Agátu Hanychovou – Prachařovou.
Greyhoundová šampionka
3
Fotogalerie
Pátek 13. září bylo pro Greyhound Park v pražském Motole to nejšťastnější datum. Nové dostihové závodiště pro chrty a sportoviště pro celé rodiny vybudované za více než 350 milionů korun na bývalém rumišti se dočkalo slavnostní premiéry. Tento chrtí stadion je raritou na Evropském kontinentu.

Jak server E15.cz již informoval, výstavba areálu trvala zhruba tři roky. Investiční náklady byly 350 milionů korun bez interiérů a gastrozázemí. Společnost Czech international pozemek koupila před deseti roky a odvozila odtud odpadky a zbytky starých domů, ve kterých přebývali bezdomovci.

Na pískovém oválu zde běhá až osm chrtích závodníků v jednom dostihu, na které se můžete přijít podívat, fandit, ale také sázet. V areálu můžete také sportovat, odpočívat a zpříjemnit si chvíle i gastronomií, kterou zajišťuje denně restaurace Kobe.

Na téměř třísetmetrové dráze hodlá majitel areálu pořádat závody chrtů každý pátek nebo sobotu. Raritou je, že závodící chrti startují z osmikomorových startovacích boxů - jediných tohoto typu v Evropě, kde jsou obvyklé šestikomorové. Chrtí startovací boxy jsou propojeny s časomírou, kterou spouští fotobuňka instalovaná nad kolejnicí umělé návnady - zajíce.

Ve chvíli, kdy zajíc aktivuje fotobuňku, dojde k sepnutí časomíry a automatickému otevření startovacích boxů. Na obří LED obrazovce se přenášejí závody chrtů zblízka, taktéž i na obrazovkách ve všech restauracích. Dokonale je tu postaráno i o samotné závodníky. V klimatizovaném paddocku mají chrti mimo jiné sprchy a malé kóje, v nichž se v přítmí a při relaxační hudbě připravují na závod.

Vysněný projekt

„Stadión je můj splněný sen. Jsem bývalý závodník v cyklistice, bývalý muzikant a zvukový technik, milovník rychlých kol i chrtů - své záliby bývalé i současné jsem spojil v jednom projektu,“ uvedl předseda představenstva společnosti Czech international a prezident České greyhound dostihové federace Zdeněk Grondol.

Czech international je celní agentura poskytující komplexní celní služby. Dále nabízí služby spedice, zasilatelství a logistické služby. Provozuje 12 poboček po celé České republice. Na trhu celních služeb je etablovaná od roku 1993.

Česká greyhound dostihová federace (ČGDF) sdružuje majitele závodních chrtů greyhoundů z celé ČR i blízkého zahraničí. Jde o zájmové a neziskové sdružení, které je financováno pouze z povinných členských příspěvků.

„Vzhledem k tomu, že celková výše členských příspěvků nikdy nedostačovala k pokrytí nákladů běžného provozu, někteří naši členové od počátku solidárně a nadstandardně přispívají na pokrytí rozdílu mezi příjmy a výdaji,“ přibližuje své hospodaření ČGDF.

Nejdražší pumpa v Čechách