V koalici to vře: VV stále brzdí církevní restituce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Blazek

Věci veřejné nadále odmítají podpořit návrh zákona o vyrovnání státu s církvemi, podle TOP 09 nejmenší vládní partner torpéduje koaliční dohodu. Premiér Petr Nečas očekává, že jednu z klíčových předloh schválí jeho kabinet příští středu, tedy 4. ledna. To ale není vůbec jisté, protože VV se o dalším postupu budou teprve radit. Schůzka ekonomických ministrů požadovaná VV se velmi pravděpodobně neuskuteční.

„Nic se neposunulo. Příští úterý to budeme probírat na našem poslaneckém klubu,“ řekla dnes E15.cz vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake. Ta připomněla, že ve všech fázích vyjednávání o církevních restitucích bylo její straně slibováno, že „dojde i na vysvětlení zdroje či zdrojů na výplaty finančních náhrad“.

Nová ministryně kultury Alena Hanáková (STAN), jejíž rezort návrh předkládá, ale VV dosud neobjasnila, odkud budou alespoň v příštích dvou letech peníze čerpány.

MF: Rozpočet se bude teprve sestavovat

Hanákové se před týdnem zastal šéf státní pokladny Miroslav Kalousek (TOP 09) a nařkl nejmenší vládní stranu ze snahy „fatálně“ porušit koaliční dohodu. „Řekl jsem to už stokrát a klidně to povím i po stoprvé. Tím zdrojem bude státní rozpočet. Každá vláda má rozpočtové priority. Budeme-li ročně vyplácet tři miliardy korun církvím, bude to priorita, kterou bude muset rozpočet pokrýt,“ konstatoval Kalousek.

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jákoba se návrh rozpočtu na rok 2013 bude teprve sestavovat a následně o něm rozhodne vláda a Poslanecká sněmovna. „V tuto chvíli je předčasné konkretizovat, na úkor které kapitoly se prostředky vezmou,“ poznamenal Jákob. Dodal, že když se například zvýší počet nezaměstnaných, musí být potřebné zdroje na dávky rovněž nalezeny.

„Restituce podporujeme, respektujeme koaliční dohodu,“ odmítla Kalouskovo nařčení Peake. Vždy se ale podle ní mluvilo o tom, že se před schválením zákona musí vyjasnit financování restitucí.

První pokus VV zkomplikovat vyrovnání nevyšel

VV se pokusily restituce zkomplikovat už před dvěma týdny. Tehdy požadovaly, aby nejprve vznikl kompletní seznam komunisty zabaveného církevního majetku. Takováto detailní inventarizace měla být podle Peake součástí návrhu zákona.

„Nedocházelo by tak k případným soudním sporům. Vláda by si pohlídala, že bude vracet pouze ten majetek, který skutečně patří státu,“ obhajovala návrh před vládní legislativní radou její předsedkyně. Rada ho ale nakonec shodila ze stolu.

„Podobný postup by celý návrh zákona a tím pádem i restituce zhatil, protože jeho technické provedení si nedokážu představit,“ řekl deníku Právo předseda církevní komise a ekonom pražského arcibiskupství Karel Štícha.