V Plané hoří sklad propanbutanu, jeden člověk při požáru zemřel

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Hynek Zdeněk

V Plané na Tachovsku hoří sklad propan-butanových lahví. Došlo k desítkám řetězových výbuchů. Zdravotníci zatím ošetřili dvě osoby, jeden člověk při požáru zahynul; v místě požáru je životu nebezpečno, řekli  záchranáři a policie. Podle mluvčí tachovské policie Dagmar Jirouškové byli evakuováno několik lidí z okolních domů.

Ve skladu bylo 600 až 700 tlakových lahví, z nichž jen zhruba stovka prázdných. Podle Jirouškové jich explodovaly desítky. Na místo podle ní přiletěl ve 12:10 policejní vrtulník. "Bude oheň monitorovat," uvedla.

"Máme tu tři výjezdové skupiny. Ošetřili jsme jednoho muže s lehčím zraněním, který byl poté ponechán na místě. Druhý muž utrpěl postinhalační trauma a po ošetření jsme ho odvezli na internu nemocnice ve Stodě. Nebyl ale ohrožený na životě," uvedl mluvčí krajské záchranky Martin Brejcha. Jedna osoba se podle Jirouškové zemřela, totožnost však není známa. Na místě zkolaboval jeden hasič.

"Sklad pořád hoří, docházelo k řetězovým výbuchům, ale už (kolem 11:30) ustaly. Místo je uzavřené," dodala mluvčí tachovské policie. Oheň v Nádražní ulici byl nahlášený po 10:00. Sklad dříve patřil společnosti Linde, ta jej ale prodala a nyní má jiného vlastníka.

Podle místostarosty Plané Pavla Nutila, který potvrdil výbuch a požár ve skladu technických plynů, byla zastavena doprava v Nádražní ulici a provoz vlaků. Vlaky se podle policie rozjely po 12:00.