V policejní síti uvízl i bývalý šéf Homolky

Vladimír Dbalý

Vladimír Dbalý Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Kvůli zmanipulované zakázce na digitalizaci chorobopisů pražské Nemocnice Na Homolce zasahovala protikorupční policie na několika místech Česka. Mimo jiné i ve firmě, která prestižnímu zdravotnickému zařízení vede účetnictví. Mezi čtyřmi obviněnými jsou podle dostupných informací bývalý šéf nemocnice Vladimír Dbalý a primář chirurgie Michal Toběrný. Čtveřice postupovala jako organizovaná skupina, dva jako přímí pachatelé, dva jako jejich pomocníci, uvedla policie.

Účastníky podezírá ze zločinů sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a legalizace výnosů z trestné činnosti.
„Obvinění měli zmanipulovat veřejnou zakázku, a tak nemocnici způsobit škodu nejméně 56,9 milionu korun a získat pro sebe neoprávněný prospěch nejméně 53, 4 milionu,“ vypočítal žalobce Zdeněk Matula z dozorujícího Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Soutěž na digitalizaci chorobopisů vypsala nemocnice v červenci 2009, hlavním kritériem byla cena. Přihlásilo se sedm zájemců, do druhého kola postoupili tři. Vyhrálo sdružení Disol Group složené z firmy Disol a výrobního družstva invalidů VDI Meta Trans. Původně měl kontrakt přijít na 95 milionů, ale cena se nakonec vyšplhala na 146 milionů. Samotné práce měla provést firma K2P za třicet milionů.

Zájem o věc už loni

Protikorupční útvar se začal o zakázku zajímat už před rokem. Letos v dubnu jeho příslušníci odnesli z Homolky dokumenty týkající se dalších obchodů. Konkrétně šlo o smlouvy na pronájem skladů na léky a zdravotnický materiál společnosti KTH, dříve Alseda. Ta za poskytování prostor dalším subjektům měla měsíčně inkasovat padesátinásobek sumy, kterou odváděla zdravotnickému zařízení.

Nynější ředitel nemocnice Michal Šetlík řekl, že o prošetření zakázky na digitalizaci chorobopisů požádal policii už loni v březnu. Vedle toho všechny potřebné materiály zaslal i tehdejšímu vedení rezortu zdravotnictví. Podle jeho letošního auditu přišla nemocnice za tři roky kvůli podezřelým transakcím o téměř 300 milionů. Přitom porušila několik zákonů a protikorupční příkaz ministra zdravotnictví.