V rámci oslav Světového dne dárců kostní dřeně se v Zoo Praha mohou hlásit noví zájemci  

Kmenová buňka usazená v mikrostruktuře nového materiálu pro pěstování kostní dřeně

Kmenová buňka usazená v mikrostruktuře nového materiálu pro pěstování kostní dřeně Zdroj: Karlsruhe Institute for Technology (KIT)

Struktura materiálu pro pěstování kostní dřeně z laboratoří Karlsruhe Institute for Technology (KIT)
2
Fotogalerie

Pražský magistrát navazuje na své nedávné aktivity a ve spolupráci se spolkem Alma mater uspořádá v sobotu 18. září nábor do registru dárců kostní dřeně v areálu Zoo Praha. Lidé se mohou po splnění několika podmínek přihlásit a pomoci tak pacientům s poruchou krvetvorby čekajícím na transplantaci. Hlavní město se do této iniciativy zapojilo kvůli aktuálnímu nedostatku nových dárců kostní dřeně.

Každý rok podstoupí v Česku transplantaci kostní dřeně zhruba 270 lidí. Z toho jen 70 dárců kostní dřeně se najde v rámci rodiny. Zbývajících 200 nemocných je tedy odkázáno na vhodného dárce z databáze. Z celkového počtu pacientů s poruchou krvetvorby však každý čtvrtý nemocný svého dárce vůbec nenajde. 

V důsledku pandemie navíc došlo v loňském roce k úplnému zákazu hromadných venkovních náborů, což se výrazně projevilo i na počtu nově zapsaných dárců, kteří jsou připraveni zachránit život druhému člověku. Jejich počet klesl na polovinu, když jich do registru vstoupilo pouze 5 275. Snahou nejen hlavního města je nyní tento aktuální stav změnit.

Na třetí zářijovou sobotu každoročně připadá Světový den dárců kostní dřeně. Letos se k němu Praha připojí náborem nových dobrovolníků do registru dárců kostní dřeně. 

Podmínkou pro přijetí do registru je v první řadě věk od 18 do 35 let, dále dobrý zdravotní stav, neužívat trvale žádné léky (nepočítá se antikoncepce a léky na sezonní alergie), vážit více než 50 kilogramů a být registrován u jakékoli české zdravotní pojišťovny.

Součástí náboru není žádný zdravotnický úkon, nutné je pouze vyplnit formulář a prokázat se občanským průkazem i kartičkou zdravotní pojišťovny. Následovat bude už jen odběr vzorku, který se provádí stěrem z dutiny ústní.