V Senátu vypukl boj o post předsedy a šéfů výborů

Senát

Senát Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Nejen o svém novém či obměněném vedení, které je zpravidla šestičlenné, bude za týden hlasovat horní komora parlamentu. Rozhodnout má i o předsednictví dalších orgánů.

KDU-ČSL hraje před blížící se volbou šéfa Senátu vabank. Přestože má méně početný klub než občanští demokraté i STAN, chce příští středu navrhnout do čela horní komory parlamentu Václava Hampla.

Podle dostupných informací by si tak lidovci otestovali svoji podporu hlavně u nezařazených senátorů. Ti by jim poté mohli pomoci při volbě předsedů a místopředsedů výborů, podvýborů a komisí.

Šéf křesťanskodemokratického klubu Petr Šilar se k tomu nechtěl vyjadřovat. „Jednání probíhají. Jde nám o to, abychom pana Hampla nominovali jako společného kandidáta napříč Senátem,“ řekl.

V historii komory se zatím nestalo, že by se názory stran na obsazení křesla druhého nejvyššího ústavního činitele týden před hlasováním různily. „Vypadá to, že v Senátu bude poprvé divoký rozstřel, pokud se nedohodneme,“ uvedl již dříve lídr STAN Petr Gazdík.

Favoritem souboje je nadále kandidát ODS Jaroslav Kubera, jehož klub má osmnáct členů. Podržet Kuberu by měli také senátoři ANO a ČSSD.

Stejně silné zastoupení jako modří mají Starostové a nezávislí, kteří hodlají nasadit předsedu svého klubu Jana Horníka. Hnutí údajně spoléhalo na hlasy patnácti lidovců, kteří však trvají na Hamplovi.

„Vztahy mezi kluby Starostů a KDU-ČSL se ocitly na bodu mrazu,“ řekl nejmenovaný člen komory. Mezi senátory se hovoří o tom, že sociální demokracie má výměnou za podporu Kubery slíbené předsednictví několika výborů a podvýborů. A právě tuto dohodu se lidovci podle zdrojů deníku E15 snaží torpédovat. „Je jim jasné, že Hampla neprosadí. Jako třetí nejsilnější klub ale chtějí získat alespoň důstojné zastoupení ve výborech,“ podotkl jeden ze senátorů.

Navzdory tomu, že obě nejsilnější formace navrhují své kandidáty, shodně tvrdí, že by se chtěly dohodnout. „Prioritně bychom byli rádi, kdyby se domluvili na společném kandidátovi se STAN,“ tvrdí šéf klubu ODS Miloš Vystrčil.

Jenže to by Starostové museli občanským demokratům, kterým se už podařilo vyjednat pro Kuberu širší podporu, ustoupit. „ODS striktně trvá na svém kandidátovi, přestože je stejně silná jako my. Zatím není žádná třetí varianta, dohoda na někom jiném,“ poznamenal Horník.