Valná hromada Sazky se nekonala, Hušák ztratil pas

Aleš Hušák

Aleš Hušák Zdroj: e15 Anna Vackova

Valná hromada loterijní společnosti Sazka, která je od konce května v konkurzu, se dnes nekonala. Důvod je poněkud kuriózní – neměl ji kdo zahájit, neboť předseda představenstva Sazky Aleš Hušák, který je nyní zároveň jediným členem tohoto orgánu, je v zahraničí a kvůli ztrátě dokladů se nemohl včas vrátit a hromadu nestihl.

Do sídla firmy přitom dorazili zástupci všech akcionářů včetně majoritního vlastníka ČSTV i těch menších jako je Český olympijský výbor, Autoklub ČR či Česká obec sokolská, která hromadu svolala. Hlavním bodem programu byla právě volba nových členů představenstva.

„Valná hromada ani nezačala. Neměl ji totiž podle stanov kdo zahájit, protože se nedostavil předseda představenstva Aleš Hušák. Ten se údajně nemohl dostat do České republiky, protože přišel v zahraničí o cestovní doklady,“ uvedla mluvčí Sazky Lenka Tichá.

Hušák je stále předsedou představenstva, i když pozici generálního ředitele po prohlášení konkurzu na majetek Sazky ztratil a jeho pravomoci převzal insolvenční správce Josef Cupka. O složení představenstva ale rozhodují akcionáři, nikoli správce.

Minoritní akcionáři navrhli, aby dnešní valnou hromadu zahájil předseda dozorčí rady. ČSTV s tím ale nesouhlasil, neboť podle jeho zástupců by kvůli tomu mohlo být zasedání valné hromady v budoucnu zpochybněno. „Aby nebyly výsledky valné hromady zpochybňovány, nedojde k žádné újmě, když se vše projedná na valné hromadě svolané dozorčí radou,“ řekl ČTK předseda Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořan.

Na přesunu programu z dnešní valné hromady na tu další se nakonec domluvili. „Program dnešního zasedání, na němž měli být především voleni členové představenstva, akcionáři přesunou na příští mimořádnou valnou hromadu, kterou svolala dozorčí rada společnosti na 19. července,“ dodala Tichá.