Vánoční horečka vrcholí, obchodníci hlásí až dvojnásobné tržby

Vánoční nákupy

Vánoční nákupy Zdroj: ctk - Roman Vondrous

Poslední víkend před Vánoci obchodníkům ve srovnání s běžným víkendem vzrostly prodeje o polovinu až čtyři pětiny. Češi na poslední chvíli nakupují především potraviny na štědrovečerní stůl a poslední dárky. Ve srovnání s prvními dvěma adventními víkendy, se o posledním a předposlední předvánoční víkendu prodeje podstatně zvýšily.

Průběh předvánočních prodejů podle obchodníků kopíruje situaci z loňského roku, kdy objemy prodaného zboží s blížícími se svátky rostly. Srovnatelné s loňskem by podle obchodníků mohly být i celkové tržby. Zatím ale nejsou k dispozici kompletní data, dodali s tím, že přesné srovnání tak bude možné udělat až začátkem ledna.

„Potvrdilo se , že Češi s oblibou nakupují na poslední chvíli,“ řekl mluvčí obchodního řetězce Tesco Jan Dvořák. Složení nákupních košíků se podle něj během tohoto víkendu přesunulo od dárků k potravinám.

Podle mluvčí obchodního řetězce Albert Judity Urbánkové je zřejmé, že řada lidí začíná kupovat potraviny i na silvestrovskou oslavu. Ve větším množství se tak prodávají delikatesní potraviny. Z klasických vánočních dárků se během tohoto víkendu ve velké míře prodávaly knížky a elektronické hračky. Do obchodů vyrazili zejména muži, kteří jsou nakupováním na poslední chvíli pověstní, dodala.

Větší množství zboží se podle předběžného odhadu obchodníků prodalo v pátek a v sobotu. Neděle byla už klidnější, řekl mluvčí Kauflandu Michael Šperl. Podle něj je znát, že lidé během dneška obstarávali pouze poslední nezbytné věci před svátky. Sobotní prodeje byly ve srovnání s nedělními tržbami silnější i v předcházejících adventních víkendech.

V Brně se dnes věnovaly kupování dárků desetitisíce lidí v obchodních centrech. Dopoledne byl zájem lidí menší. Důvodem byly sněhové přeháňky. Například před nákupním centrem Olympia bylo proti minulým dnům ještě hodně prostoru k parkování.

Podle mluvčí obchodního centra Olympia Lucie Nedbalové letos zájem lidí nakupovat přetrvával i přes zhoršující se ekonomické podmínky. „Lidé nakupují minimálně stejně jako loni. Velká poptávka je po hračkách, spotřební elektronice, knížkách a módních doplňcích a kosmetice,“ uvedla Nedbalová. Lidé o víkendu nakupovali i v obchodech v centru Brna. „Máme tu plno. Lidé dárky nechávají na poslední chvíli,“ řekla prodavačka z obchodu s kosmetikou Jana Dobešová.