Ve správní radě VZP má být méně politiků

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) plánuje několik změn s cílem odpolitizovat řízení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Navrhne například, aby výše odměny pro členy jejích rad byla závislá na hospodaření pojišťovny. Původně přitom Heger připravoval ještě větší změnu. Členové správní a dozorčí rady zdravotních pojišťoven měli ručit svým majetkem, jak tomu je v obchodních firmách. To by ale podle Hegera ve sněmovně neprošlo.

Hospodaření VZP do velké míry závisí na zásazích státu. „Líbilo by se mi, kdyby prebendy, které členové rad pobírají, byly navázány na hospodářský výsledek,“ řekl Heger deníku E15. Zda nový mírnější plán projde, ale není jisté. Nesouhlasí s ním hlavní zdravotnický expert ODS a člen správní rady VZP Boris Šťastný. „Nevidím důvod, proč by ministerský náměstek bral jako člen správní rady ke svému platu další odměnu. To platí pro poslance, úředníky, pro všechny, kdo jsou placeni státem. Požaduji, aby se nám odměny zcela zrušily,“ uvedl Šťastný.

Heger prosadil obměnu části členů správní rady VZP ve středu ve vládě po měsících čekání. Umožnily ji až změny v ODS. To znovu otevřelo debatu, jak by měly rady VZP vypadat.

Ministr Heger trvá na tom, aby už ve správní radě nesedělo třicet členů jako dnes. „Třicet lidí, to je strašně velké těleso na to, aby v něm byla rozumná zodpovědnost osob,“ myslí si Heger.

Čtěte rozhovor s Leošem Hegrem:

Heger: Nový ředitel VZP by měl být přijatelný i pro opozici

Nedávno se mluvilo dokonce o tom, že by se do správní rady VZP mohl dostat i člen volený přímou volbou pojištěnci. Volby by propagovala Platforma zdravotních pojištěnců, se kterou ministerstvo spolupracuje.

Odpolitizování řízení zdravotních pojišťoven bylo jedním z hlavních motivů reformního zákona o zdravotních pojišťovnách, jehož záměr představovalo ministerstvo zdravotnictví loni v květnu. Platit měl už od ledna 2013, ale dosud není dokončen. „Reformní novely pojišťovenských zákonů předložíme do konce února. O konkrétní podobě se ještě jedná,“ uvedl Hegerův náměstek pro legislativu Martin Plíšek.

Plné ručení majetkem členů správních rad není jediné, od čeho se Heger rozhodl ustoupit. Podle původního záměru měli členy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny volit zaměstnavatelé, odbory a vláda. Dnes ji volí ze dvou třetin sněmovna, a tak to má také zůstat.

Pro poslance znamená členství ve správní radě VZP odměnu zhruba 300 tisíc ročně, záleží na počtu zasedání, kterých se zúčastní.

Obměna ve vedení VZP

» Správní radu VZP tvoří třicet členů, z toho dvacet volí sněmovna a deset vláda.

» Vláda ve středu obměnila svých deset zástupců, nově jsou to výhradně lidé blízcí premiérovi, ministru financí a ministru zdravotnictví.

» Spolu se čtyřmi poslanci TOP 09 a dvěma bývalými poslanci ODS mají vládní členové ve správní radě většinu.

» Správní rada jmenuje ze svého středu předsedu a místopředsedu. Jmenuje a odvolává ředitele VZP. Rozhoduje mimo jiné o objemu úhrad poskytovatelům, zásadách smluvní politiky a investicích nad pět milionů korun.