Ve vyšetřování kauzy Čapí hnízdo může nastat zásadní posun

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
5
Fotogalerie

Kauza Čapí hnízdo se zřejmě dostane do další fáze. Svou práci totiž již dokončili vyšetřovatelé Evropského úřadu pro boj s podvody (OLAF), kteří řeší podezření z nezákonného získání dotací pro farmu Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše (ANO). Závěrečnou zprávu zatím OLAF nezveřejnil proto, že ji musí potvrdit nové vedení úřadu, tvrdí server Neovlivní.cz.

Dosavadní šéf úřadu Giovanni Kessler totiž ke konci roku odchází a nový ředitel zatím úřad nepřevzal. “Zpráva je připravená, už měla být dokonce vložena do systému v Bruselu. Výsledky vyšetřování ale zatím nejsou oficiálně uvolněny ke zveřejnění,” řekl serveru nejmenovaný zdroj z Bruselu. Kdy bude zpráva zveřejněna, tak zatím není jasné.

Současný premiér Andrej Babiš vyšetřování OLAFu v minulosti opakovaně zpochybnil. “Pane redaktore, ohledně Čapího hnízda jsem se jasně vyjádřil, že OLAF nevyšetřuje. My o tom nevíme, protože žádnou naši firmu nekontaktoval. Takže z mého pohledu nevyšetřuje,” odpovídal v minulosti Babiš na otázku České televize, proč opakuje, že se OLAF kauzou nezabývá.

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku vznikla přestavbou zanedbaného statku a lihovaru na multifunkční kongresové centrum. Rekonstrukce začala v roce 2006 a nyní je z něj luxusní areál na pořádání společenských akcí.

Zaměřilo se na něj také policejní vyšetřování. To rovněž souvisí s tím, jak byla stavba Čapího hnízda financována, respektive za jakých okolností byly čerpány peníze z evropských fondů na podporu cestovního ruchu.

Policie se od roku 2015 zabývá tím, zda měla farma na dotaci, která měla jít pro malé a střední podniky, nárok.

Prověření případu zadala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která dostala anonymní trestní oznámení kvůli možnému dotačnímu podvodu.

Podívejte se na video, jak se vyvíjela kauza Čapí hnízdo:

Video placeholde
Čapí hnízdo: čtěte, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací • Nguyen Thuong Ly, František Kára