Vedení pojišťovny ministerstva vnitra na sobě nešetří: průměrný plat byl 315 tisíc

Jaromír Gajdáček

Jaromír Gajdáček Zdroj: ZP MV CR

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV), druhá největší zdravotní pojišťovna v Česku, má zřejmě peněz na rozdávání. Alespoň podle toho, jaké odměny si její vedení vyplácí. V loňském roce si totiž její šéf Jaromír Gajdáček a jeho dvanáct nejbližších spolupracovníků měsíčně vydělali v průměru 315,3 tisíce korun. Tedy zhruba dvakrát víc než prezident či třikrát víc než ministr. Upozornil na to server Aktuálně.cz.

Z výročních zpráv pojišťovny přitom vyplývá, že štědré odměny nejsou v ZPMV ničím neobvyklým. V roce 2013 brali její šéfové měsíčně 281 tisíc korun. Za poslední rok ale částky poskočily o dvacet procent. Z peněz, které mají sloužit především na léčení, kvůli tomu během loňského roku ubylo necelých 50 milionů korun, upozorňuje Aktuálně.cz.

Neobvykle vysoké platy už vzbudily pozornost ministerstva financí, které v pojišťovně chystá kontrolu. „Požádal jsem zástupce ministerstva financí, kteří zasedají ve správní radě pojišťovny, aby se situací zabývali,“ potvrdil Aktuálně.cz tajemník ministra financí Adam Vojtěch.

Samotná pojišťovna nevidí na vysokých odměnách nic nestandardního. „Při schvalování platu ředitele jsme srovnávali ekonomické výsledky pojišťovny a provozní náklady, které máme vůbec nejnižší v republice. Nikdy jsem nezaznamenal, že by byl někdy někdo ze správní rady proti,“ řekl Aktuálně.cz šéf správní rady Jaroslav Hruška.

Pro šéfa pojišťovny Gajdáčka nejsou vysoké odměny prvním problémem. V minulosti na sebe upozornil podezřením ze střetu zájmů nebo neprůhlednými zakázkami na právní služby, prodej majetku nebo obměnu vozového parku.