Velká voda odložila volbu pražského primátora

Tomáš Hudeček

Tomáš Hudeček Zdroj: Gabriela Cinkova

Povodeň, která se stále ještě žene Prahou, změnila plány vedení hlavního města na volbu nového primátora. Původně měli hlavu metropole volit pražští zastupitelé ve čtvrtek, nyní náměstek primátora Tomáš Hudeček, který je pověřený řízením Prahy, zasedání sboru odložil na neurčito.

„Jednání se odkládá kvůli stavu nouze, který v Praze panuje v souvislosti s povodňovým nebezpečím,“ uvedl Hudeček. Prahu momentálně provizorně řídí šest radních TOP 09 v čele s Tomášem Hudečkem.

Pražská ČSSD včera TOP 09 nabídla, že její zástupci na jednání zastupitelstva zvednou ruku pro jakéhokoliv kandidáta na primátora z řad TOP 09. „Rozhodli jsme se, že bychom ho bezpodmínečně podpořili,“ uvedl šéf klubu zastupitelů za ČSSD Miroslav Poche. Zastupující primátor Tomáš Hudeček na dotaz ČTK řekl, že o návrhu ČSSD neví a není jej nyní schopen vnímat.

Ještě před vzedmutím vltavské hladiny jednala TOP 09 o možné podpoře s ČSSD. Jednání však skončila minulý čtvrtek na mrtvém bodě. Politické strany se neshodly na tom, jak by měla vypadat budoucí politika magistrátu. Schůzka se zadrhla na územním plánování, zdražování jízdného v městské hromadné dopravě a způsobu vedení výběrových řízení.

V současnosti jednání mezi politickými stranami podle Pocheho úplně ustala. „Není doba na politické dohady a šarvátky,“ poznamenal Poche. Přestávku potvrdil také přadseda klubu zastupitelů ODS Ondřej Pecha. „Všichni se soustředí na povodňovou situaci. Jednání jsou přerušena,“ sdělil serveru E15.cz.

Poznamenal, že odklad zasedání zastupitelstva chápe. „Samozřejmě by ale Praha měla mít v mimořádné situaci plnohodnotné vedení,“ uvedl. Zda současné vedení města povodeň zvládá, už ale nechtěl komentovat.

Podle Pocheho pražská radnice velkou vodu zvládla. „Napomohly i zkušenosti z roku 2002. Situace se řeší včas,“ konstatoval.

Ještě před povodněmi byla jednání mezi TOP 09 a bývalým koaličním partnerem ODS na bodu mrazu. Jednoznačnou podmínkou pražské ODS pro uzavření pravicové koalice s TOP 09 je obsazení pozice primátora Bohuslavem Svobodou, který byl z funkce odvolán.

: