Většina EU zpomalí, růst české ekonomiky letos zrychlí, předpovídá Evropská komise

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pekárek

Růst české ekonomiky letos proti loňsku na rozdíl od většiny ostatních zemí Evropské unie zrychlí. Vyplývá to z makroekonomické prognózy Evropské komise, podle níž dosáhne letošní růst HDP 4,4 procenta. Loni podle komise české hospodářství vzrostlo o 3,3 procenta.

Na příští rok Brusel očekává růst české ekonomiky o 3,9 procenta. To je stejně jako letos nad odhadovaným průměrem celé evropské sedmadvacítky.

Komise nijak nezměnila svůj předchozí odhad letošního růstu z listopadu. Stejně jako loni, kdy se česká ekonomika vrátila k růstu po předloňském bezprecedentním poklesu způsobeném pandemií, bude letos hlavní hnací silou růstu spotřeba domácností. Tu podpoří nadále vysoká úroveň zaměstnanosti, která by i letos měla patřit k nejvyšším v EU.

Na spotřebě se ale patrně negativně projeví růst cen, zejména vyšší náklady domácností na platby za energie. Ty by se podle komise mohly začít stabilizovat ve druhé polovině roku. I tak ovšem průměrná celoroční inflace letos podle komise v České republice vzroste na 5,8 procenta z loňských 3,3 procenta a výrazně převýší odhadovaný letošní unijní průměr 3,9 procenta.

Česká národní banka minulý týden zhoršila odhad vývoje ekonomiky na letošní i příští rok. Letos čeká růst o tři procenta a příští rok o 3,4 procenta. V listopadové prognóze počítala na letošní rok s růstem o 3,5 procenta a na příští rok o 3,8 procenta.