Věž Národního muzea skrývá poselství

Rekonstrukce Národního muzea

Rekonstrukce Národního muzea Zdroj: Stepan Bruner, E15

Do věže na historické budově Národního muzea v Praze vložili poselství pro příští generace. Před rekonstrukcí budovy, která potrvá ještě dva roky, z ní pracovníci muzea podobnou schránku, jež byla ve věži od oprav fasády v roce 1972, vyjmuli.

Dnes do nové schránky vložili záznam o přípravách současné rekonstrukce, fotografie, denní tisk, dnešní mince a bankovky, propagační materiály a také kovovou gramofonovou desku se zakódovanými dokumenty o tom, co dnes NM dělá.

Zapečetěnou olověnou schránku, která se v hlavní věži budovy nacházela 44 let, našli pracovníci letos v květnu. Ukrývala pamětní listinu, černobílé fotografie, například ze stavby sousedního Federálního shromáždění nebo z expozic Historické budovy Národního muzea, deník Večerní Praha nebo stříbrnou pamětní medaili a pětadvacetikorunovou minci. Předměty budou včetně schrány zařazeny do muzejní sbírky a uloženy v depozitáři. V nové schránce je seznam těchto věcí.

„Historická budova Národního muzea sama o sobě představuje významný symbol naší historie. Dodnes v ní nalézáme mnohé odkazy od našich předchůdců a i my chceme v této tradici pokračovat,“ říká k uložení nové schránky generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Generální rekonstrukce muzea začala loni na jaře a dokončena by měla být po 3,5 letech. Podle dřívějších plánů ředitele by mělo muzeum v opravené budově za dva roky oslavit 200 let od svého založení a 100 let od vzniku Československé republiky.