Vězni se telefonických služeb nedočkají. Antimonopolní úřad znovu zakázal plnění smlouvy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock.com

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu zakázal plnění smlouvy ze zakázky na telefonické služby pro vězně. Vězeňská služba podle úřadu porušila koncesní zákon a má zaplatit pokutu 100 tisíc korun. Rozhodnutí svých podřízených nyní potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Zákaz platí s dvanáctiměsíčním odkladem. Týká se smlouvy, kterou v listopadu 2016 uzavřela Vězeňská služba se společností BVfon Czech Telecommunication. Do té doby telekomunikační služby poskytovala O2. BVfon Czech Telecommunication uspěl s výrazně nižší nabídnutou cenou volání.

Zakázku získalo německé Telio právě prostřednictvím BVfon Czech Telecommunication.

O2 a další neúspěšný uchazeč M-Communications způsob výběru zpochybňují. Upozorňují mimo jiné na to, že cena 1,62 koruny za minutu platí pouze pro volání v ČR, zatímco oni nabídli jednu cenu pro volání v ČR i do zahraničí.


Online z českých prezidentských voleb sledujte zde >>>


"Zadavatel porušil zákon, když vybral dodavatele v koncesním řízení malého rozsahu bez uveřejnění oznámení o zahájení koncesního řízení, aniž k tomu byly splněny zákonné předpoklady. Předpokládaný příjem koncesionáře však v tomto případě přesahuje 20 milionů korun," uvedl Rafaj.

ÚOHS už vydal v případě této zakázky čtyři rozhodnutí. Současný verdikt je ale ze strany úřadu konečný. Případ ještě může skončit u soudu, pokud tam podá například Vězeňská služba žalobu.