Virtuální Lítačku vytvoří firmy ze struktur J&T

Lítačka

Lítačka Zdroj: ctk

V soutěži na technické řešení digitální verze karty MHD Lítačka zvítězily společnosti XT-Card a Globdata, jež patří do okruhu firem kolem skupiny J&T. Uspěly s nejlepší cenovou nabídkou v kombinaci s termínem dodání. Celková hodnota zakázky činí 41 milionů korun a projekt má fungovat od července 2018. 

„Systém virtuální Lítačky umožní nahrát si časovou jízdenku nejen na samotnou zelenou kartu Lítačku, ale i na platební kartu či do aplikace v mobilu,“ uvádí šéf městské společnosti Operátor ICT Michal Fišer.

Kromě toho může být Lítačka také na IN kartě Českých drah. „Na základě harmonogramu prací v současné době probíhá vytvoření návrhu realizace, který vychází z požadavků zadávací dokumentace. Jednotlivé části systému máme v různém rozsahu použity již ve čtrnácti velkých městech, například v Českých Budějovicích, Brně nebo v Ústí nad Labem,“ vysvětluje šéf představenstva společnosti Globdata Jan Koloušek.

Majitelem společnosti Globdata je od začátku letošního roku miliardář Dušan Palcr, který má menšinový podíl ve skupině J&T. Ta je třetinovým vlastníkem firmy XT-Card, která Praze dodala Lítačku, jež nahradila problematickou kartu Opencard. Podíl v XT-Card však skupina J&T získala až loňského roku, tedy v době, kdy už pražský magistrát s XT-Card zahájil spolupráci.