Vitásková viní poslance Urbana z ohrožení ERÚ, prý sleduje osobní zájmy

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. V pozadí místopředseda ERÚ Martin Laštůvka

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. V pozadí místopředseda ERÚ Martin Laštůvka Zdroj: ctk

Podle šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové je cílem navrhovaných úprav energetického zákona její odstranění a ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami. Pozměňovací návrh k novele zákona, který předložil poslanec ČSSD Milan Urban, prý ohrožuje nezávislost ERÚ. Urban navíc podle Vitáskové může sledovat vlastní zájmy.

Návrh byl podle Vitáskové předložen bez odborné diskuse a se snahou obejít meziresortní připomínkové řízení. „Z mého pohledu jde o pokusy rozvrátit činnost regulátora a umožnit ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami,“ uvedla Vitásková. Napsala proto v této věci otevřený dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Sám Milan Urban považuje návrh na zřízení rady ERÚ za naprosto standardní. Podle něj odpovídá zvyklostem v Českém telekomunikačním úřadu (ČTÚ), kde rada existuje již mnoho let.

Energetický regulační úřad
V čele ERÚ stojí předseda, kterého podle nového zákona na dobu šesti let jmenuje prezident republiky na návrh vlády. Předsedu zastupují tři místopředsedové, které si vybral sám předseda. ERÚ vznikl na základě nového energetického zákona od 1. ledna 2001 vyčleněním oddělení z ministerstva průmyslu a obchodu a z ministerstva financí. ERÚ zahájil činnost 28. února 2001. Vitásková je v čele úřadu od srpna 2011. Před ní funkci zastávali Josef Fiřt, Pavel Brychta a Jana Novotná.

Urbanem předložený pozměňovacích návrh k novele energetického zákona by nově zavedl pětičlenné kolektivní vedení, kdy by radní po roce rotovali ve funkci předsedy rady. Návrh by také významně omezil nezávislost ERÚ na výkonné moci.

Zatímco dříve byl předseda úřadu odvolatelný prezidentem jen v případě, že půl roku nevykonával funkci či vážně narušil nezávislost či nestrannost ERÚ, nově by bylo možností víc.

Podle Vitáskové může mít Urban na změně vedení úřadu i osobní zájem. „V této souvislosti jsem poslancem Milanem Urbanem vydírána, za mou podporu biometanu na oplátku nabízel zapomenout na radu,“ uvedla dnes předsedkyně ERÚ.

Milan UrbanMilan Urban | Pinkas Martin/EuroPoslanec ČSSD Milan Urban (foto: Martin Pinkas/Euro)

Návrh má podle Urbana vést k tomu, aby ERÚ fungoval profesionálně, nezávisle a transparentně. Reakce Vitáskové jsou prý účelové a nesvědčí o její profesionalitě. Urban také upozornil, že novelu do sněmovny již jednou předložil. Návrh připravoval ještě před nástupem Vitáskové do čela ERÚ.

„Je to návrh, o kterém se diskutuje minimálně tři čtyři roky,“ dodal Urban. Hospodářský výbor sněmovny nyní čeká na stanovisko ministerstva průmyslu a obchodu k tomuto návrhu. Výbor se tím bude znovu zabývat 18. března.

Vitásková nebude mít klid

Šéfku energetického úřadu mají spasit satelitní snímky elektráren