Vítej v pekle, vítali Dalíka jeho noví spolubydlící v ruzyňské věznici

Marek Dalík

Marek Dalík Zdroj: ctk

Lobbista Marek Dalík nastoupil k výkonu čtyřletého trestu kvůli kauze nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Před ruzyňskou věznici dorazil krátce po půl čtvrté a krom dotazů novinářů jej vítal křik ostatních vězňů: "Vítej v pekle". O Dalíkově nástupu či útěku se spekulovalo v souvislosti s jeho včera zveřejněnou fotografií na pražském letišti. Lobbista tvrdil, že měl naplánovanou cestu, o které předem informoval soudkyni.

Dalík ve středu odjel do zahraničí. Následně se v médiích objevily spekulace, jestli do vězení nastoupí. Termín pro nástup do výkonu trestu mu měl vypršet dnes v 16:00, Dalík přijel zhruba o 20 minut dříve. Před věznicí vystoupil z auta a s novináři nechtěl hovořit. Oči mu zakrývaly sluneční brýle, na sobě měl bílé triko a tmavě modré sako.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Soud Dalíka poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Neprokázalo se naopak, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády. Lobbista vinu celou dobu odmítá.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, kde Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Na Dalíka lidé prosázeli 600 tisíc
Na to, jestli odsouzený lobbista Marek Dalík do vězení nastoupí, nebo ne, si mohli lidé vsadit i u sázkové kanceláře Fortuna. V posledních hodinách se přitom kursy na obě možnosti ustálily na 1,8 ku jedné. Za čtyřiadvacet hodin, co byla sázka v nabídce Fortuny, si vsadily čtyři stovky lidí. Objem sázek přitom rostl zejména dnes. „Na variantu, že do věznice řádně nastoupí, byla prosázena částka více než 300 tisíc korun. Podobný objem vkladů šel na variantu, že nenastoupí,“ uvedl mluvčí Fortuny Martin Lánský. V konečném součtu velmi těsně zvítězili bookmakeři nad sázejícími. >duk