Vláda nepodpořila novelu proti korumpování lékařů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Faggy Art via Flickr

Novela zákona o regulaci reklamy z dílny několika opozičních i koaličních poslanců, která má omezit nelegální praktiky farmaceutických firem vůči lékařům a lékárníkům, se podle očekávání nedočkala podpory vlády. I když podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) kabinet snahu zákonodárců chápe, některé navrhované kroky už podle něj obsahuje norma předložená ministerstvem spravedlnosti. Ta přitom už je v Poslanecké sněmovně.

Poslanecká novela prý navíc nereaguje na nové změny jako jsou například ty, o nichž hovoří zákon o zdravotnických prostředcích.

Návrh autorů z řad poslanců TOP 09 a Starostů, ČSSD, ANO, KSČM, ODS a Úsvitu v čele s exministrem Leošem Hegerem a jeho tehdejším náměstkem Martinem Plíškem (oba TOP 09) vymezuje nově, přesněji a někdy i přísněji marketingové vztahy farmaceutických firem, například sponzorování kongresové turistky. Citelně, na trojnásobek současných částek, zvyšuje nejvyšší možné sankce za porušení zákona. Budou moci dosáhnout až 15 milionů korun. Podle předběžného stanoviska pro vládu není značný růst pokut dostatečně zdůvodněný.

Zabránit přednostnímu předepisování

Předkladatelé chtějí předlohou zamezit stavu, kdy lékaři nebo lékárníci přednostně předepisují nebo vydávají určité léky, protože z toho mají finanční nebo jiný přínos. V případě odborných kongresů by sponzoři mohli hradit dopravu, ubytování, stravu a registrační poplatek, a to výhradně lékařům nebo lékárníkům, nikoli už třeba jejich rodinným příslušníkům. Úprava reaguje na zkušenosti, kdy se taková setkání konala v turisticky atraktivních zahraničních destinacích a měla spíše charakter dovolené, píšou předkladatelé.

Novela má stanovit, že zástupci farmaceutických firem by mohli dávat lékařům jen v omezené míře vzorky léků. Předloha se má nově vztahovat taky na prostředníky, kteří v zastoupeni firmy dělají reklamu na léky. Pod propagaci novela zahrne průzkumy trhu a marketingové a poregistrační studie, zakáže loterie a spotřební soutěže na léčiva.

Léky doporučené k předepisování jsou pro pacienty bez doplatku

Novela zákona o regulaci reklamy myslí na pacienta