Vláda projedná nový návrh státního rozpočtu na příští rok

Miroslav Kalousek, Petr Nečas

Miroslav Kalousek, Petr Nečas Zdroj: ctk

Vláda se dnes mimořádně sejde nad novým návrhem státního rozpočtu na příští rok. Předchozí si totiž nechala Sněmovnou vrátit k přepracování kvůli sporům o vládní balíček daňových změn. Nový návrh hospodářského plánu má však dál počítat se schodkem 100 miliard korun.

Osud daňového balíčku je ve Sněmovně i po víkendovém kongresu ODS ale nejistý, i když premiér Petr Nečas uhájil funkci šéfa největší vládní strany v duelu s jedním z revoltujících poslanců Ivanem Fuksou. Takzvaní rebelové v ODS, kterým vadí zvyšování DPH, tvrdí, že mají silný mandát dál o předloze jednat. O balíčku budou poslanci hlasovat příští týden. Nový rozpočet musí vláda předložit poslancům do 23. listopadu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připravuje rozpočet, který se zvyšováním daní nepočítá a zohledňuje i nově odhadovaný pomalejší růst ekonomiky v příštím roce. Podle ministerstva by měl HDP růst o 0,7 procenta.

Kalousek už dříve dal najevo, že nový návrh bude mít příjmy o 20 až 25 miliard korun nižší a úměrně tomu budou nižší i výdaje. Škrty se podle něj budou týkat zřejmě dopravní infrastruktury, vědy a výzkumu a spolufinancování evropských programů.