Vláda schválila prodej L-159 do USA, první odletí na konci roku

Aero L-159 české armády

Aero L-159 české armády Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym - Wikimedia Commons

Prodej 28 letounů Aero L-159 Alca z armádních přebytků do USA je opět blíže, schválila jej vláda v demisi. Američané chtějí letadla používat jako cvičné cíle při výcviku vojenských pilotů.

O české letouny usiluje americká firma Draken International, měla by získat 24 provozuschopných letounů a další čtyři na náhradní díly. Cena by se měla pohybovat mezi 435 a 516 miliony korun za jeden letoun, záviset bude na stavu letadel po odstranění ochranných obalů. K podpisu smlouvy dojde an přelomu ledna a února, první stroje do USA odletí na konci letošního roku, řekl po jednání vlády ministr obrany Vlastimil Picek.

Armáda nakoupila celkem 72 L-159, využívá ale jen 28 strojů. Dalších osm si chtějí vojáci ponechat na náhradní díly.

Ministerstvo obrany letadla prodá prostřednictvím jejich výrobce Aero Vodochody. České zákony totiž úřadu nařizují při prodeji vojenské techniky do zahraničí využít českého prostředníka. Aero za zprostředkování prodeje nezíská provizi, vydělá ale na zprovoznění letadel, které si u nich objedná Draken International.

Vojáci se nepotřených letadel snaží zbavit už několik let, prodej ale v minulosti často ztroskotal na nesouhlasu USA, které musí prodej L-159 schválit, protože letouny využívají americkou vojenskou techniku. Loni ministerstvo vypsalo výběrové řízení na prodej osmi L-159, nabídnuté ceny ale byly příliš nízké a z prodeje proto nakonec sešlo. Za konzervaci letadel ministerstvo obrany od roku 2006 zaplatilo 260 milionů korun, ušetřené peníze podle Picka investuje do rozvoje vzdušných sil.

Draken International dlouhodobě spolupracuje s americkou armádou, které pronajímá letouny sloužící jako cvičné cíle pro piloty amerických letadel. Nyní firma používá ruské stroje Mig-21 či starší české Aero L-39 Albatros. Celkem společnost využívá přes 50 letadel.

Jako cvičné cíle používá Draken International Migy 21 či české L-39 AlbatrosJako cvičné cíle používá Draken International Migy 21 či české L-39 Albatros | Draken InternationalJako cvičné cíle používá Draken International Migy 21 (na snímku) či české L-39 Albatros