Vláda zřejmě neposvětí trestání přestupků zákazem pobytu

Ivana Řápková

Ivana Řápková

Kabinet zřejmě nebude souhlasit s předlohou některých koaličních poslanců, podle které by úřady mohly ukládat až tříměsíční zákaz pobytu i za některé přestupky. Návrh stanoviska vlády mimo jiné uvádí, že navrhovaná sankce není přiměřená a mohla by odporovat Listině základních práv a svobod. Předkladatelé v čele s bývalou chomutovskou primátorkou Ivanou Řápkovou (ODS) ale tvrdí, že by novela posílila účinnost trestů a obecnou vymahatelnost práva. Ministři budou o předloze jednat ve středu.

Zákaz pobytu nyní mohou ukládat jen soudy za trestné činy, a to až desetiletý. Vláda podle návrhu svého stanoviska soudí, že obcím není možné automaticky dávat pravomoc ukládat stejnou sankci za přestupky. „V opačném případě by zřejmě bylo možné svěřit orgánům obcí i pravomoc ukládat sankce odnětí svobody,“ uvádí se v dokumentu.

Zákaz pobytu by bylo možné podle předlohy ukládat například za prostituci, konzumaci alkoholu nebo žebrání v místech, na kterých to zakazují obecní vyhlášky. Přestupek by lidé museli spáchat opakovaně a sankce by se nesměla vztahovat na místo nebo obvod, v němž má pachatel trvalý pobyt. Lidé, kteří by postih porušili, by se dopustili maření výkonu úředního rozhodnutí.

Obdobnou novelu Řápková podala už dříve, obsahovala až roční zákaz pobytu. Předloha nebyla projednána ve sněmovně ani v prvním čtení, autorka ji stáhla. Nový návrh novely už neobsahuje pravomoc zveřejňovat na úředních deskách neplatiče pokut i s údaji o výši sankce a o spáchaném přestupku. Naopak opět vymezuje dobu nočního klidu od 22:00 do 06:00.