Vládní škatulata ve správní radě VZP posílily Hegera

VZP

VZP Zdroj: ctk

Vláda dnes odvolala sedm členů správní rady VZP za stát a deset jich jmenovala, z nich tři už ve správní radě byli. Poměr sil ve správní radě se tím změnil a posílil se vliv ministra Leoše Hegera třeba na to, kdo bude šéfem správní rady či ředitelem VZP. Spekuluje se o náměstkovi ministra zdravotnictví Petru Noskovi.

Odvolání ze správní rady se netýká jejího šéfa Marka Šnajdra a Petra Tluchoře, oba je za ODS jmenovala Poslanecká sněmovna. Ta z třicetičlenné správní rady jmenuje 20 členů a také je odvolává, případně mohou odstoupit sami.

Heger se pokoušel o doplnění tří chybějících zástupců státu od jara. Dnes vládě navrhl odvolat všech sedm nynějších členů za stát, z nich tři jmenovat znovu a k nim sedm nových. Navrhl také nové členy správních rad některých zaměstnaneckých pojišťoven.

Dosud měl Heger ve správní radě VZP náměstka Petra Noska a šéfa kabinetu Jana Růžičku, po odvolání by měl být Nosek ve správní radě znovu a nově i první náměstek Marek Ženíšek a náměstek Ferdinand Polák. Z dosavadních členů jsou ve správní radě Jarmila Fuchsová z ministerstva financí a Zdeněk Kadlec z ministerstva práce a sociálních věcí.

Mezi novými členy správní rady VZP jsou třeba náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček, ředitelka odboru na ministerstvu zdravotnictví, exsenátorka Helena Rögnerová či bývalý hejtman Plzeňského kraje a člen odborné komise ODS pro zdravotnictví Petr Zimmermann.

Posílení vlivu ve správní radě umožní Hegerovi lépe prosazovat své záměry, ať už jde o řešení vztahů se společností IZIP, zdravotně-pojistné plány VZP či její smluvní politiku a změny v síti nemocnic.

Panika nad Vltavou

Pozici státu chce Heger posílit také jmenováním svého prvního náměstka Ženíška do správní rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra či Heleny Rögnerové do správní rady Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví.

Noska přitom odvolává ze správních rad tří zaměstnaneckých pojišťoven, což podle expertů může znamenat, že mu otevírá prostor pro novou pozici. O Noskovi se mluví jako o možném řediteli VZP, v letech 2007 až 2010 byl ředitelem středočeské krajské pobočky VZP.