Vltavu na jihu splavní Metrostav

Vltava (ilustrační foto)

Vltava (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Jenda021 - Wikimedia Commons

Vltavskou vodní cestu v jižních Čechách dokončí společně firmy Metrostav a Zakládání staveb. Jejich sdružení zvítězilo v tendru Ředitelství vodních cest (ŘVC) s cenou 197 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Předpokládaná cena při zahájení soutěže byla 395 milionů korun.

Obě strany uzavřely smlouvu včera, staveniště mezi Hněvkovickou nádrží a Týnem nad Vltavou předá ŘVC firmám dnes. Zmíněný úsek je posledním špuntem na lodní trase z Českých Budějovic na Orlík a dále do Prahy. Během následujících 22 měsíců stavbaři například řeku prohloubí, rozšíří rejdu a stání pro lodě pod Hněvkovickou přehradou a nedaleký jez doplní o plavební komoru a rybí přechod. „Hodnotilo se osm nabídek všech velkých stavebních firem a o vítězi rozhodla jen cena,“ řekl deníku E15 zástupce ředitele ŘVC Jan Bukovský.

Dokončení vltavské vodní cesty, která si na jihu Čech už vyžádala zhruba miliardu korun, nebylo donedávna vůbec jisté. Původní tendr vypsaný koncem roku 2010 byl loni zrušen. Kontrola ministerstva dopravy odhalila na ŘVC pochybení u minulých smluv, což vedlo k výměně vedení organizace. Povolení k vypisování dalších tendrů získalo ŘVC znovu až letos v lednu.

První lodě by měly proplout z Českých Budějovic na Orlík v září 2016. Celá akce ale začne záchranou škeblí. Nad Týnem je budou sbírat přírodovědci.