Vnitro připravilo návrh zákona o vzniku stran podle evropských pravidel

Volební urna, ilustrační foto

Volební urna, ilustrační foto Zdroj: CTK

Případný vznik evropských politických stran a nadací v Česku získá nová pravidla. V návaznosti na unijní nařízení s tím počítá návrh zákona, který připravilo ministerstvo vnitra a zveřejnilo dnes na vládním webu. Jejich zapojení do voleb, které bylo terčem kritiky, ale návrh neřeší.

Ministerstvo podle svého vyjádření zvolilo při koncipování předlohy „minimalistický přístup“. Návrh se odkazuje na unijní nařízení, řeší zejména součinnost s unijním úřadem, u něhož se evropské strany a nadace musí registrovat. Upravuje také případnou přeměnu české politické strany na evropskou nebo možnost přeměny spolku na evropskou politickou nadaci.

Čeští zástupci se nedávno postavili proti unijním návrhům, aby členské státy podpořily prezentace evropských stran v médiích a aby národní strany při volbách do Evropského parlamentu prezentovaly své začlenění do evropských stran. Návrh počítal také s tím, že by europoslance směly volit už šestnáctiletí.

Návrh počítal také s vytvořením společného evropského volebního obvodu, kde by kandidátku jednotlivých evropských politických stran vedl jejich adept na předsedu Evropské komise. Kandidátky by se podle návrhu měly sestavovat tak, aby na nich bylo vyrovnané zastoupení žen a mužů.

Poslanci z evropského výboru navrhované změny odmítli s výjimkou vymezení společného termínu pro konání eurovoleb a způsobu zveřejňování volebních výsledků. Evropské volby by se měly podle návrhu nadále konat v rozmezí od čtvrtka do neděle, přičemž skončit by musely v neděli v 21:00.

Evropský parlament chce změnami mimo jiné zvýšit účast v eurovolbách, která je poměrně nízká. Navrhuje proto, aby bylo lidem umožněno hlasovat korespondenčně nebo elektronicky. Změny pravidel by podle europoslanců měly platit už pro nejbližší eurovolby v roce 2019.