Volby 2016: Babiš očekává zisk čtyř hejtmanů, koalice proti ANO má za podvod na voličích

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Andrej Babiš
Andrej Babiš, předseda ANO
Andrej Babiš
Předseda ANO Andrej Babiš
Tisková konference ANO
11
Fotogalerie

Předseda ANO, vicepremiér Andrej Babiš považuje za reálné, že ANO bude mít po víkendovém vítězství v devíti krajích čtyři hejtmany. Utvoření koalice bez ANO v Královéhradeckém kraji považuje za podvod na voličích. Řekl, že hnutí je v krajích stále cizí element, takže tam vznikají podobně jako ve Sněmovně dohody většiny proti ANO.

"Doufám, že všichni voliči to vidí. A podobně budou probíhat ty příští parlamentní volby," poznamenal.

Překážku v získání hejtmanského křesla vidí Babiš i v tom, že strany v některých krajích spolupracují dlouhodobě. Dohodu, ke které došli konkurenti ANO v Královéhradeckém kraji už v sobotu večer, považuje za nekorektní. Není podle něj možné, aby se ČSSD, ODS a TOP 09 dohodly tak rychle. Tradice pak podle něj drží povolební spolupráci dosavadních stran v Pardubickém, Jihomoravském a Plzeňském kraji.

Vicepremiér uvedl, že nechce vstupovat do jednání o povolebních koalicích a že ctí strany, které respektují výsledky hlasování. Na dotaz, zda by podpořil na úrovni regionů koalice s vládní ČSSD, odpověděl tím, že Jihomoravský, Moravskoslezský a Středočeský kraj považuje za semeniště korupce a existují tam "silné vazby z minulosti".

ANO vyhrálo krajské volby v devíti ze 13 regionů. Sociální demokraté dokázali zvítězit jen ve dvou krajích, v sedmi vítězství z roku 2012 neobhájili. Ve Zlínském kraji patří první místo KDU-ČSL, v Libereckém kraji vynesly hlasy voličů k výhře opět hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

ANO zvítězilo ve volební premiéře v regionech ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Sociální demokraté obhájili první místo jen v Jihočeském kraji a na Vysočině.

SOBOTNÍ DĚNÍ JSME SLEDOVALI ONLINE

PÁTEČNÍ DĚNÍ JSME SLEDOVALI ONLINE

 Volby 2016