Výběr mýta loni stoupl o čtvrtinu, čekalo se ale víc

mýto

mýto Zdroj: ctk

Stát loni vybral na elektronickém mýtném rekordních 8,13 miliardy korun. Je to sice o téměř 24 procent více než v roce 2010, ale zároveň méně než očekávaných 8,25 až 8,5 miliardy. Sazby mýtného loni vzrostly o 25 procent.

Nižší výběr proti očekávání způsobilo zářijové zavedení samostatné kategorie autobusy do mýtného systému a s tím spojené výrazné snížení kilometrových sazeb pro ně. Autobusů je v nové kategorii aktuálně zaregistrováno na 13 tisíc.

Za pět let, po které je mýtný systém v provozu, stát vybral celkem 31,9 miliardy korun. Na výběrech se nejvíce podílí nejtěžší kamiony s hmotností nad 12 tun, které zaplatily 88 procent celkového mýta. Lehčí nákladní automobily s hmotností mezi 3,5 a 12 tunami přispívají 11 procenty a na autobusy připadá necelé jedno procento vybraného mýta.

Přestože byl prosinec z hlediska výběru mýta nejslabším měsícem skončeného roku, zatím podle mluvčího mýtného systému MÝTO CZ Davida Šimoníka nelze z denních či týdenních výběrů vystopovat nějaké zásadní zpomalení výběrů mýta coby indikaci nastupujících ekonomických obtíží státu i eurozóny. „Očekávaný propad byl způsoben spíše standardním svátečním útlumem, protože ještě v první polovině prosince stoupaly denní výběry v pracovní dny ke 30 milionům korun,“ uvedl.

Mýtné letos opět zdarží o čtvrtinu, vyšší příjmy to nezaručuje

Ode dneška se mýtné tarify zvýšily opět o čtvrtinu. „Silniční nákladní doprava je citlivým ukazatelem vývoje hospodářství, což se již přesvědčivě ukázalo v roce 2009. Proto zdražení tarifů nemusí v kombinaci s očekávanými hospodářskými obtížemi Evropy přinést automaticky nárůst vybraného mýta v právě začínajícím roce,“ uvedl generální ředitel provozovatelské firmy Kapsch Karel Feix.

Stát vybírá elektronické mýto na 1300 kilometrů převážně rychlostních komunikací. Mýtné platí vozidla nad 12 tun a od roku 2010 i vozy nad 3,5 tuny. V mýtném je zaregistrováno 592 tisíc aktivních uživatelů.