Výbor doporučil Parkanovou vydat, pro byli i dva koaliční poslanci

Vlasta Parkanová

Vlasta Parkanová Zdroj: E15

Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes doporučil poslancům vydat bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09) k trestnímu stíhání. Novinářům to řekl předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD). Policie podezírá nynější místopředsedkyni dolní komory ze dvou trestných činů v souvislosti s nákupem dopravních letadel CASA pro armádu.

Parkanová krátce po rozhodnutí výboru sdělila, že závěr jeho jednání bere na vědomí. „Budu věřit, že poslanci na plénu sněmovny se budou rozhodovat na základě věcných argumentů,“ uvedla. Poslanci by mohli o věci hlasovat nejdříve ve středu odpoledne.

Pro vydání Parkanové hlasovalo deset členů výboru včetně dvou koaličních, jeden byl proti a čtyři se hlasování zdrželi. „Většina deseti hlasů je poměrně výrazná,“ soudí Sobotka. Pro vydání hlasovala i Ivana Weberová z ODS. „V trestním spise ani z jiných materiálů jsem nezjistila nic, co by ukazovalo na nějakou politickou objednávku,“ řekla novinářům. Podle předsedy VV Radka Johna je třeba systém prověřit a změnit kolektivní nezodpovědnost.

Policie chce exministryni obrany stíhat kvůli tomu, že nenechala nezávislý zpracovat posudek na cenu letounů. Vznikla údajně škoda až 658 milionů korun. Parkanová ale s poukazem na několik právních stanovisek zdůrazňuje, že taková povinnost neexistovala, a policejní žádost označila už dříve za podivnou. Pro Parkanovou vyzněly například stanoviska Legislativní rady vlády a Ústavu státu a práva, který nechalo vypracovat ministerstvo financí pod vedením místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska.

Na můj povel dozpívat - Vlasta Parkanová

„Jednoznačně převážilo přesvědčení, že věc je natolik komplikovaná a spor mezi názory ministerstva financí a policie je natolik rozsáhlý, že jedině dokončení trestního stíhání, případně projednání věci před soudem může vnést do této věci jasno,“ poznamenal Sobotka.

Poslanci z mandátového výboru se k případu Parkanové sešli už potřetí. Nejprve si vyžádali různé doplňující dokumenty, na druhé schůzi vyslechli verzi exministryně. Dnes o záležitosti jednali už jen asi dvacet minut.

„Stanovisko výboru se dalo předpokládat,“ poznamenal šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Část klubu včetně něj se hodlá doporučením výboru řídit. Hlasování budou mít poslanci TOP 09 a Starostů volné. „Toto je otázka svědomí každého poslance,“ uvedl Gazdík.

Kalousek, který Parkanovou v minulých dnech tvrdě bránil, má ale jiný názor než Gazdík. „Je to čistě otázka svědomí a sebeúcty. Jestli někomu nevadí podpořit žádost, kde jsou zcela objektivní a prokazatelné lži, tak je to věc jeho svědomí a pojetí výkonu mandátu,“ míní.