Výbory europarlamentu daly Jourové zelenou, prý je akceptovatelná

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: CTK

Všechny čtyři zainteresované výbory Evropského parlamentu souhlasí s působením české zástupkyně Věry Jourové v pozici evropské komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví. Potvrdilo to několik účastníků dnešního jednání čtyř výborů.

O kandidatuře Věry Jourové jednali zástupci výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, právního výboru, výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci a výboru pro práva žen.

„Paní kandidátka na komisařku Věra Jourová je akceptovatelná,“ řekl po jednání Pavel Svoboda, člen evropské lidovecké frakce (EPP), českým novinářům. Nebyly podle něj ani předneseny žádné návrhy na změnu portfolia, o kterém ale bylo řečeno, že je „nesmírně široké“. Na rozsah témat, které má eurokomisařka řešit, upozorňovali někteří poslanci už při jejím slyšení, které se uskutečnilo minulý týden.

Už před schůzkou bylo jasné, že dva výbory s působením české kandidátky v komisi Jeana-Claudea Junckera nemají problém: podporu Jourové deklarovaly výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele a právní výbor. Naopak z výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci zaznívala také možnost, že by se kandidátka měla s europoslanci ještě jednou sejít.

Podle Dity Charanzové z Hnutí ANO a evropské frakce ALDE, tedy politického uskupení samotné české kandidátky, se dnes prokázalo, že Jourová má pro výkon funkce eurokomisařky znalosti i schopnosti. „Je evidentní, že spadla do nějakého pytle politických her, které se tady odehrávají,“ podotkla europoslankyně k problémům s potvrzením české kandidátky. Myslí si, že v důsledku úsilí ALDE i některých dalších českých europoslanců se podobné hry už Jourové netýkají.

Nebyla horší než jiní úspěšní

„Jsem potěšen, že paní Jourová na rozdíl od jiných kandidátů nečelila tlaku od některé z národních delegací poslanců,“ reagoval na rozhodnutí výborů europoslanec Luděk Niedermayer, zvolený na kandidátce TOP 09, součásti evropské lidovecké rodiny EPP. „Možná ale postrádala jasnější podporu 'jejího' Hnutí ANO,“ dodal však. Jeho kolega Jiří Pospíšil míní, že Jourová si projít zasloužila, nebyla prý horší než někteří kandidáti, kteří svá slyšení už úspěšně absolvovali.

„Otevřel jsem si šampaňské,“ reagoval europoslanec Stanislav Polčák, podle kterého lze nyní Jourové jen pogratulovat. Místopředseda ODS, která je součástí konzervativní ECR, Jan Zahradil řekl, že potvrzení Jourové ve výborech není překvapením. „Myslím, že skutečně sekera dopadne na někoho jiného,“ podotkl.

77 otázek

Výkon Jourové při slyšení podle něj „sice nebyl žádná sláva, ale nakonec ani žádná katastrofa“. Europoslankyně za ČSSD, součásti frakce S&D, Olga Sehnalová zdůraznila, že sociální demokraté Jourovou podrželi. Nezakrývali své výhrady, ale po věcném vyjasnění a upřesnění odpovědí dali jejímu schválení zelenou. To se týká stanoviska sociálních demokratů ve všech výborech, před kterými vystupovala,“ zdůraznila Sehnalová.

Z rozhodnutí pro Jourovou se raduje také europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná. „Jsem ráda, že získala důvěru a že zákulisní hry některých politických frakcí nezvítězily,“ řekla.

Jourová poslance ze čtyř výborů oslovila při tříhodinovém slyšení minulou středu. Kromě tří už zmíněných to byl také výbor pro práva žen. Série 45 otázek a odpovědí ale europoslancům ke konečnému rozhodnutí nestačila a tak musela Jourová do neděle vypracovat ještě písemné odpovědi na dodatečných 32 dotazů.

Možné změny

Europarlament nemůže jednotlivé komisaře měnit, schvaluje však komisi jako celek. V případě Junckerova týmu by měl hlasovat na konci října tak, aby se nová komise mohla ujmout práce od listopadu.

Není však vyloučené, že Juncker před závěrečným hlasováním v plénu parlamentu udělá v komisi některé změny. Při schvalování svého týmu potřebuje podporu dvou největších evropských politických uskupení, tedy lidovců i socialistů. Především na jejich dohodě v europarlamentu tak bude záležet, který kandidát na komisaře ve slyšeních uspěl a který nikoli.

Věra Jourová
Kariéra: zástupkyně ředitele Městského kulturního střediska v Třebíči (1991-1994), tajemnice a mluvčí městského úřadu v Třebíči (1995-2000); pracovala v konzultační firmě DHV ČR (2000-2001), vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (2001-2003); náměstkyně ministra pro místní rozvoj (2003-2006); před loňským vstupem do Sněmovny a vlády podnikala několik let jako konzultantka, zaměřovala se na evropské fondy.
Působení v politice: v letech 2003 až 2006 byla členkou ČSSD; v roce 2002 byla za ČSSD zvolena zastupitelkou Třebíče; v roce 2009 kandidovala do Evropského parlamentu za Evropskou demokratickou stranu jako nestraník, v roce 2010 kandidovala též jako nestraník do Sněmovny za KDU-ČSL; v hnutí ANO se angažuje od roku 2012 - byla hlavní manažerkou, pracovala na ekonomickém programu, loni v březnu byla zvolena první místopředsedkyní; při říjnových předčasných volbách do Sněmovny byla lídrem kandidátky hnutí ANO na Vysočině.
Na MMR měla na starosti mimo jiné evropské fondy.
Na podzim 2006 strávila měsíc ve vyšetřovací vazbě kvůli kauze Budišov. Podezření z korupce se ale neprokázalo a stíhání v létě 2008 skončilo konstatováním, že skutek se nestal. Soud přiznal Jourové 2,7 milionu korun jako náhradu majetkové újmy, o dalších požadavcích Ústavní soud rozhodl, že jsou promlčené.
V životopise Cesta z panoptika, který vyšel loni, popsala mimo jiné svůj pokus o sebevraždu ve vazbě nebo autonehodu, při níž zranila mladou ženu.
Mluví anglicky, rusky a pasivně ovládá rumunštinu.
Jako kandidátka na eurokomisařku v budoucí komisi vedené Jeanem-Claudem Junckerem Jourová 1. října vystoupila před europoslanci ze čtyř výborů při tříhodinovém slyšení. Série 45 otázek a odpovědí ale europoslancům nestačila ke konečnému rozhodnutí, zda kandidátku podpoří, a tak musela Jourová do neděle 5. října vypracovat ještě písemné odpovědi na dodatečných 32 otázek.
Dosavadní funkce: ministryně pro místní rozvoj (od ledna 2014 do října 2014), první místopředsedkyně hnutí ANO 2011 (od března 2013), členka Poslanecké sněmovny (od října 2013).

European Voice: Jourová selhala, poslance nepřesvědčila

Slyšení Věry Jourové: Jedna žena, čtyři výbory a spolek nepoučitelných