Vyhláška herní automaty v Praze nezakazuje

herna

herna Zdroj: E15

Všechny herny v hlavním městě s výjimkou kasin od ledna neskončí, jak tvrdí pražští zastupitelé. Na povolených místech budou moci klasické herní přístroje i videoterminály zůstat. A netýká se to jen luxusních kasin.

Ukazuje se, že vyhláška, kterou koncem listopadu přijali, není vůči klasickým automatům ani videoloterijním terminálům až tak přísná. Do obou typů přístrojů bude možné dál házet peníze na všech povolených místech. A odebrání licencí ostatním provozovnám se protáhne. „Vyhláška obsahuje jen výčet adres, na kterých je dovoleno provozování loterií a jiných podobných her spolu s úpravou času, v němž je to povoleno.

Vyhláška tudíž absolutně neřeší druh herního režimu, ve kterém mohou být loterie a jiné podobné hry provozovány,“ potvrdil deníku E15 náměstek ministra financí Ondřej Závodský zodpovědný za problematiku hazardu. Úřad proto bude kontrolovat jen místo a čas pro provozování loterií a jiných podobných her, nikoli to, zda je to v restauraci, herně či kasinu.

Překvapením hlasování je nulová tolerance pro Prahu 4, jež se tak řadí k Praze 5 a 7

Podle zastupitelstvem schváleného dokumentu platného od začátku příštího roku má být zrušeno 212 provozoven, dalších 101 by mělo zůstat. „Překvapením hlasování je nulová tolerance pro Prahu 4, jež se tak řadí k Praze 5 a 7,“ uvedl po minulém jednání zastupitelů Ondřej Mirovský (SZ). Šéf pražských zelených si pochvaloval i to, že „ambiciózní redukce automatů“ bude mnohem rychlejší než ty dosavadní. To však neznamená, že více než dvě stovky heren budou už 1. ledna zavřené. „Zahájíme kolem 180 správních řízení o zrušení povolení, jejichž délku nelze odhadnout,“ uvedl Závodský. Řízení zpravidla skončí za pět až šest měsíců, ale odebrání licencí může trvat i roky, protože provozovatelé se budou odvolávat.

Podané rozklady posuzuje komise v čele s ministrem Andrejem Babišem (ANO), kde se stížnosti často zadrhnou, a to i proto, že řeší případy z dalších měst, která automaty také omezují či zakazují. Práce úředníků přitom bude mnohdy zbytečná. Bez ohledu na vyhlášku řadě pražských provozoven vyprší povolení v letech 2017 až 2019. Zástupci hazardní branže varují, že se kvůli vyhlášce, která neobsahuje nějakou přechodnou dobu, hodlají soudit o zmařené investice a ušlý zisk.