Výhled české ekonomiky razantně snížil i Brusel

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Evropska unie

Evropská komise dnes výrazně zhoršila výhled české ekonomiky. Letos podle ní vzroste o 1,8 procenta. Na jaře čekala dvouprocentní navýšení. Příští rok Brusel očekává navýšení jen o 0,7 procenta, zatímco na jaře to byla 2,9 procenta. V obou případech jde o horší čísla, než s jakými zatím pracuje české ministerstvo financí.

Ministerstvo v poslední prognóze z konce října počítá s tím, že letos hospodářství stoupne o 2,1 procenta a příští rok o jedno procento. Jenže ministr financí Miroslav Kalousek už při prezentaci odhadu varoval, že se obává, že v lednu jeho úřad přijde s výrazně horšími čísly.

Klíčový pro vývoj v České republice, která je silně proexportní ekonomikou, je vývoj v sousedním Německu a obecně v celé eurozóně. Obdobnou dynamiku HDP jako v Německu očekává také analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Rozdíly mezi predikcemi českého ministerstva financí a Evropské komise jsou podle něj vzhledem k míře celkové nejistoty zanedbatelné.

Porovnání odhadů růstu české ekonomiky

Instituce Odhad pro rok 2011 Odhad pro rok 2012
Evropská komise 1,8 % 0,7 %
Ministerstvo financí 2,1 % 1 %
Česká národní banka 2 % 1,2 %

Německá ekonomika by podle EK měla letos narůst o 2,9 procenta, po čemž by mělo v roce 2012 následovat citelné zpomalení na 0,8 procenta. Celá eurozóna na tom bude podle Bruselu ještě o něco hůře. Blok tvořený 17 unijními státy by měl letos vzrůst o 1,5 procent a příští rok o 0,5 procenta.

Komise očekává, že roční inflace v ČR letos dosáhne 1,8 procenta. Příští rok by měla narůst na 2,7 procenta a v roce 2013 klesnout na 1,6 procenta.

Dluh Česka podle komise naroste z letošní výše 39,9 procenta HDP na 41,9 procenta HDP v roce 2012 a na 44 procent HDP v roce 2013.

Nezaměstnanost by mělo po letošním očekávaném výsledku 6,8 procenta příští rok stoupnout na sedm procent, aby pak v následujícím roce opět mírně poklesla na 6,7 procenta.