Vyhráli lidovci. Vláda si podrží v Senátu většinu

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) přišel hlasovat v Náchodě

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) přišel hlasovat v Náchodě Zdroj: čtk

Jan Mládek
Helena Válková
Dosavadní senátor Zdeněk Škromach sleduje výsledky voleb
Složení Senátu
5
Fotogalerie

Z favorita senátních voleb, kterým bylo po prvním kole hnutí ANO, se stal poražený. Propadli i socialisté. Ve druhém kole hlasovalo ještě méně voličů než v roce 2014, kdy byla účast historicky nejnižší.

Nejúspěšnějšími kandidáty letošních senátních voleb byly různé regionální osobnosti, často komunální politici. Na mediálně známé celebrity lidé nezabrali.

Jasným vítězem je vládní KDU-ČSL. Ať už samostatně nebo koaličně uspěla v devíti obvodech. Lidovci budou mít druhý nejsilnější klub a chtějí se ucházet o druhé nejprestižnější místo ve vedení horní komory parlamentu, tedy o prvního místopředsedu.

Zbývající dvě koaliční strany se zařadily mezi poražené. Od nástupu ANO v roce 2013 je to poprvé, co prohrálo volby. Jejich výsledek však vládním svazkem neotřese. V Senátu uhájil ústavní většinu 49 hlasů z 81. O druhé místo se dělí hnutí Andreje Babiše, Starostové a nezávislí a ODS. Tyto formace proměnily po třech šancích. Třetí skončili ČSSD, TOP 09 a Severo- češi se dvěma vyhranými duely. Volilo se ve 27 obvodech.

Facka silným

Týden po krajských volbách zaznamenala další výrazný neúspěch sociální demokracie, která přijde o osm senátorských křesel. Přesto si udrží nejsilnější klub s 25 členy. Největší pozornost vzbudil debakl politického veterána Zdeňka Škromacha v Hodoníně, kterému s dvoutřetinovým náskokem „vypustila bazének“ lidovci podporovaná starostka Ratíškovic Anna Hubáčková. Za ČSSD bodovali pouze Jan Žaloudík v Brně a Jaromír Strnad v Kutné Hoře.

Premiéra Bohuslava Sobotku může těšit alespoň to, že koalice má v Senátu pohodlnou převahu. Náhradu za ministra prů- myslu, stranického kolegu Jana Mládka, hledat nebude. I když ho převálcoval starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský v dresu ANO a Mládek nabídl rezignaci, Sobotka ji nepřijme.

Složení SenátuSložení Senátu|E15

Propadlo i ANO. Uskupení Andreje Babiše přitom vyhrálo se čtrnácti postupujícími první kolo a mělo největší ambice. Post senátora nakonec obsadí jen tři jeho kandidáti, a nikoli deset, jak hnutí očekávalo. Například exministryně spravedlnosti Helena Válková podlehla v Praze 11 lidovci Ladislavu Kosovi, ačkoli před týdnem dosáhla lepšího výsledku než on. „V Senátu se nám moc nedaří. Je to tím, že lidé o něj nemají zájem,“ míní Babiš. Prý začne jednat o zrušení druhé komory.

Výbuch celebrit

Spokojenost naopak neskrývá opoziční STAN, počet členů klubu zvýší na deset. Polepšila si i TOP 09. Zatímco minule nezískala ani jedno křeslo, tentokrát hned dvě. V Praze 6 se o to s podporou Starostů postaral ředitel gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička a v Jičíně zemědělec a lesník Tomáš Czernin.

Úplně pohořely celebrity. Slavný žokej Josef Váňa v barvách ANO ani hokejový reprezentant Jiří Šlégr za ČSSD − z atraktivních tváří jediní postupující do druhého kola − řady zákonodárného sboru nerozšíří. Váňu na Karlovarsku s výrazným náskokem předběhl starosta Božího Daru Jan Horník za STAN. V Mostě byl rozdíl ještě větší. Šlégr dostal 29 procent, zatímco Alena Dernerová ze Severočechů 70 procent.