Vyhrocení sporů s Ruskem o Ukrajinu děsí exportéry. Jde o miliardy, varují

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Napjatá situace na Ukrajině se může v horizontu dvou až třech měsíců velmi citelně dotknout českého hospodářství, a to zejména nedostatkem surovin a ropy, ale i zmařením investic, varuje Asociace exportérů.

Hlavní problémy nemusí způsobit přímý pokles vývozu českých firem do země v krizi, ale hlavně riziko vzniku nepřímých škod, například z nerealizovaného importu ukrajinské železné rudy. Z 23 miliard korun loni dovezeného zboží totiž tvořily suroviny a zejména železná ruda zhruba 13 miliard korun. „Znamenalo by to ohrožení celého českého průmyslu, obzvláště automobilového,“ vysvětlil místopředseda Asociace Otto Daněk.

Česká republika v roce 2013 vyvezla na Ukrajinu zboží v hodnotě 32 miliard korun, což činilo přibližně jedno procento z domácího exportu. Z této hodnoty činily 21 miliard korun stroje a dopravní prostředky.

Ruský strašák

Podle Daňka však hrozí ještě větší ekonomické škody pro Česko v případě „znesváření si“ Ruska. V obchodní spolupráci s Ruskou federací totiž čeští vývozci dodali v loňském roce zboží v hodnotě 116 miliard korun, tedy zhruba 3,7 procenta exportu, z toho stroje a dopravní prostředky za 82 miliard korun. I v tomto případě se podle něj může tato krize projevit zejména v automobilovém průmyslu i jeho subdodavatelů, avšak mnohem významněji.

V úvahu je pak třeba vzít také fakt, jaké škody by napáchalo případné „vyschnutí“ toku minerálních paliv, kterých se jen loni do Česka z Ruské federace dovezlo za 129 miliard korun. „A právě tato komodita je pro českou republiku klíčová,“ doplnil Daněk.

Značné obavy pak vyvolaly také úvahy ruské strany na případné vyvlastnění majetků zahraničních firem. „Naši podnikatelé nebo jejich mateřské firmy v posledních několika letech v Rusku proinvestovali více než 65 miliard korun a jejich majetky tam jsou několikanásobně vyšší, což by tyto mohlo existenčně ohrozit v případě nevyřešení stávající situace,“ uzavřel Daněk.

Jak pomoci Ukrajině?