Vyjasněte své příjmy, vyzval Sobotka Babiše. Vláda prý dosud fungovala bez skandálu

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Andrej Babiš (ANO) osočuje reportérku České televize
Andrej Babiš
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
6
Fotogalerie

Nejasnosti ohledně způsobu, jakým Andrej Babiš financoval nákup dluhopisů společnosti Agrofert, by neměly zatěžovat činnost celé vlády. V tiskové zprávě to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který současně Babiše vyzval k objasnění jeho příjmů v předchozích letech.

"Je zbytečné, aby těmito podezřeními byla zatěžována činnost celé vlády a zpochybňována autorita Ministerstva financí jako úřadu, který má mimo jiné dbát na řádný výběr daní," míní Sobotka. Premiér dodává, že vláda fungovala tři roky bez skandálu a byl by prý rád, kdyby to tak zůstalo i nadále.

"Ministr financí by měl proto co nejdříve celou věc transparentně vysvětlit a neposkytovat prostor pro útoky opozice na svou osobu i na vládu jako celek," dodal Sobotka.

Otázkám na původ financí na nákup dluhopisů Agrofertu, které si vicepremiér pořídil za 1,5 miliardy a díky jejich korunové hodnotě z jejich výnosů platí nulovou daň, se ovšem Babiš brání. Trvá na tom, že vše proběhlo podle zákona. Nedávno dokonce reportérku České televize, která se ho na problematiku ptala, označil za „zkorumpovanou pakáž“.

Video placeholde
Andrej Babiš (ANO) osočuje reportérku České televize • ČT