Česko už není úplnou demokracií, od posledních voleb

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

Volební urna
VIDEO: První projev prezidenta USA Donalda Trumpa s českými titulky
3
Fotogalerie

S českou demokracií to jde z kopce. Nasvědčuje tomu Index demokracie analytické společnosti Economist Intelligence Unit, podle kterého se země v posledních třech letech propadla do kategorie nedokonalá demokracie. Loni se hodnocení ještě výrazně snížilo. Doprovodná zpráva z minulého roku přičítá horší hodnocení překvapivě nízké podpoře demokracie u širokého obyvatelstva.

Pohoršily si i Spojené státy americké, které už letos poprvé nejsou úplnou demokracií. Podle analytiků z Economist Group za tím nestojí zvolení Donalda Trumpa, ale celkově rostoucí nedůvěra vůči vládě a voleným politikům.

K podobným procesům došlo i v Evropě a dalších státech, hodnocení demokracie se zhoršilo celkem v 70 zemích světa. Analytici hodnotí různé faktory z pěti širokých kategorií: volební proces a pluralismus, fungování vlády, podíl občanů na politice, demokratická politická kultura a občanské svobody.

Úplnou demokracií zůstává Kanada, severské státy, německy mluvící země, Velká Británie, Irsko, Nizozemsko, Španělsko, Uruguay, Austrálie a Nový Zéland. Vůbec nejlépe si v hodnocení vede Norsko. Spojenému království pomohla v hodnocení silná volební účast při referendu o brexitu.

Nejhůře je na tom Severní Korea, autoritářské režimy jsou s výjimkou Kuby výhradně v Asii a Africe.

Video placeholde
VIDEO: První projev prezidenta USA Donalda Trumpa s českými titulky • YouTube.com